Ветеранът от големия екран сър Иън Холм, който можеше да изиграе всичко - от цар Лир през андроиди до хобити, почина на 88-годишна възраст в Лондон. Скръбната вест обяви пред в. "Guardian" неговият агент.

"С голяма тъга съобщавам, че актьорът Иън Холм почина тази сутрин. Той издъхна спокойно в болничното си легло, заобиколен от своето семейство и близки. Той бе чаровен, мил и изключително талантлив. Ще ни липсва", заяви агентът, посочвайки, че кончината му е свързана с болестта на Паркинсон.

Последните му дни са документирани в поредица от пастелни картини от съпругата му Софи, която е била неотлъчно до него, изливайки всички свои чувства върху белия лист хартия.

Холм, който е носител на наградата БАФТА и бе номиниран за "Оскар" за ролята си на треньор по лека атлетика във филма от 1981 г. "Огнените колесници", винаги изпълняваше запомнящи се персонажи на големия екран, с които спечели сърцата на широката публика. Всъщност кариерата му започва в театъра, но през 1976 г. той го напуска след тежък случай на сценична треска.

По-рано този месец Иън изрази тъгата си, че не е в състояние да се присъедини към колегите си от трилогията за Фродо Бегинс, нареждайки се до тях за виртуална сбирка - 17 години след финалната част на хитовата трилогията.

"Съжалявам, че не ви видях лично. Всички ми липсвате! Надявам се, че вашите приключения са ви отвели на много места. Аз съм заключен в моя хобитски дом", каза им той тогава във видео обръщение.

Сред отличията, които печели приживе, е още и театралната награда "Тони" за изпълнението му на Лени в пиесата "Завръщане у дома" от Харолд Пинтър. Той също така е лауреат на британската награда "Лорънс Оливие" за изпълнението на главната роля в "Крал Лир".

Актьорът се е женил четири пъти и има пет деца.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos