Нишел Никълс, една от най-ярките звезди в сериала "Стар Трек", е напуснала този на 89 години преди два дни в Силвър Сити, Ню Мексико. Тъжната вест първи обяви нейният син Кайл Джонсън, който съобщи в социалните мрежи, че майка му е починала от "естествена смърт".

"С голямо огорчение ви информирам, че нейната ярка светлна, озарявала дълго филмовия небосклон, изгасна", написа той във Фейсбук. 

Всички от вселената на научнофантастичната поредица скърбят за актрисата, която бе сред първите, разбили бариерите срещу тъмнокожите жени в Холивуд, като изпълни ролята на лейтенант Ниота Ухура.

След тъжната вест колеги и почитатели споделят мъката си в социалните медии.

Актьорът Джордж Такеи, заяви, че сърцето му е разбито. "Ще имам какво да кажа повече за несравнимата Нишел Никълс, но сега сърцето ми е тежко, очите ми блестят като звездите, сред които сега си, най-скъпа моя приятелко", написа той в Twitter.

Embed from Getty Images

Селия Роуз Гудинг, която изпълнява ролята на Ухура сега, сподели: "Нишел направи място за толкова много от нас. Беше напомнянето, че не само можем да достигнем звездите, но че и нашето влияние е от съществено значение".

Кейт Мългрю казва: "Нишел Никълс беше Първата. Тя беше пионер, който премина по много предизвикателна пътека с упоритост, грация и плам, който едва ли ще видим отново. Нека почива в мир."

"Много актьори стават звезди, но малко звезди могат да вдъхновят нация. Нишел Никълс ни показа изключителната сила на чернокожите жени и проправи пътя за по-добро бъдеще за всички жени. Благодаря ти, Нишел. Ще ни липсваш", добави и Линда Картър, звездата на "Жената чудо".

Снимка: АР/БТА

Изпълнителният продуцент на "Стар Трек" Алекс Кърцман също изрази скръбта си: "Нишел беше уникално вдъхновение. Тя е тази, която наистина ми отвори очите за това какво е и какво може да бъде "Стар Трек". Не мога да изброя колко хора са ми казали, че тя е причината да станат астронавти, учени, писатели, лингвисти, инженери.... Ние стоим в нейната светлина и я почитаме днес и във всеки следващ ден. Благодаря ти, скъпа Нишел, че ни водиш по пътя."

Преди няколко години, през 2015-а, актрисата сподели, че ще лети с мисия на НАСА - само три месеца, след като преживя лек инсулт.

Нишел Никълс бе сред участниците в мисията SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy - Стратосферна обсерватория за инфрачервена астрономия) - съвместен проект на НАСА и Германския аерокосмически център. Актрисата летя на борда на модифициран Боинг 747, оборудван с телескоп и други инструменти, които позволиха на учените да изследват "инфрачервената Вселена".

Полетът на първия модел е осъществен през 1977 г. Нишел Никълс и тогова е сред участниците в мисията, предава БТА. След края на оригиналния телевизионен сериал "Стар Трек" през 1969 г. Никълс активно помага на НАСА в програма за набиране на астронавти сред жените и малцинствата. Сред избраните е първата жена астронавт на САЩ Сали Райд.

Снимка: Getty Images