19-годишен от Саутхемптън е човекът, опитал се да проникне в замъка "Уинзoр" сутринта в събота, обобщи полицията в Лондон.

Според източници той е бил въоръжен с професионален арбалет и е използвал въжена стълба, за да атакува покоите на кралица Елизабет II.

Тийнейджърът е арестуван, след като е задействана аларма. Не е ясно колко близо е бил до частните покои на кралицата.

Атакувал е вратата на крал Хенри VII. Прехвърлил е оградата с шипове край Дългия тротоар, който по принцип е отворен за публиката и се намира в близост до покоите на кралицата.

Нападението бе извършено към 8,30 ч. в събота. По това време кралицата е била в замъка със сина си принц Чарлз и съпругата му Камила, както и с принц Едуард и съпругата му Софи. От полицията твърдят, че 19-годишният нарушител от Саутхемптън не е успял да влезе в нито една от сгради в дворцовия комплекс. 

Задържания вчера млад мъж, навлязъл в територията на Уиндзорския дворец, в който кралица Елизабет II е празнувала Рождество Христово, е в ареста по силата на закона за душевното здраве, съобщи още днес лондонската полиция, цитирана от Ройтерс.

От полицията казаха днес, че нарушителят е оставен на грижите на "медицински професионалисти".

Пробивите в сигурността на кралските резиденции са рядкост. Най-сериозния по време на царуването на Елизабет II е през 1982, когато нарушител се покатерва по стената на Бъкингамския дворец в Лондон и се разхожда из стаята, в която тя лежи в леглото си. През 2016 г. един мъж с предишна присъда за убийство се промъква в Периметъра на Бъкингамския дворец и пита дали кралицата си е у дома, припомни Ройтерс.