С улични празненства и музикални фестивали Нидерландия отбеляза 55-ия рожден ден на краля на страната Вилем-Александър. Последните две години празникът на монарха премина без обичайните тържества заради въведените ограничения във връзка с коронавирусната пандемия.

Освен пищните чествания, годишнината на Вилем-Александър беше отбелязана и с национално проучване, което показа, че доверието в монарха постепенно намалява.

Вижте снимки >>

Допитване, проведено от "Ипсос" за националната телевизионна компания NOS, показа, че одобрението за краля е спаднало до 6,7 по 10-степенна скала, в сравнение със 7,7 през 2020 г. Вилем-Александър обаче заяви, че не обръща голямо внимание на анкетите.

"Това, което смятам за много добро, е конструктивната критика", каза монархът. "С други думи, ако я нямаш, можеш да свършиш като един Путин, а никой не иска това."

Снимка: АР/БТА

Кралят изрази благодарност за празненствата по повод рождения му ден след две години на ограничения заради Covid-19. В изказването си той не подмина и продължаващата вече два месеца война в Украйна.

"Виждате, недалеч оттук в Украйна какво означава, ако нямате мир и свобода", каза той. "Трябва да сме изключително благодарни като Нидерландия, че можем да празнуваме заедно, без да забравяме, че можеше да бъде много различно. Украйна живее в сърцето ми."

Вилем-Александър беше в южния град Маастрихт, домакин на събитие в негова чест и на семейството му. Там прозвуча музика на "Кралят на валса" Андре Рийо и неговия оркестър.

Снимка: АР/БТА

Първоначално градът трябваше да бъде домакин на празника през 2020 г., но той беше отложен два пъти заради въведените ограничения заради пандемията.

Привържениците на Вилем-Александър се бяха наредили по улиците и поздравяваха краля, съпругата му, трите им дъщери и придружаващите ги членове на фамилията.

Малка група републиканци пък бяха вдигнали плакат с надпис "Вилем Последният" в близост до маршрута на кралската разходка, пише БТА.

На други места в страната хората, облечени в националния цвят, оранжево, организираха улични партита и тротоарни разпродажби.

Снимка: АР/БТА