Еднополовите бракове са законни в Холандия от 2001 г., но винаги се е приемало, че не може да се прилага за престолонаследниците, тъй като някой трябва да наследи трона.

Сега служебният премиер Марк Рюте даде ясно да се разбере, че всеки крал или кралица може да се ожени за човек от същия пол, съобщи BBC.

Нидерландската престолонаследничка принцеса Амалия навършва 18 години през декември.

Според Рюте всичко е свързано с "теоретични ситуации", но Амалия може да се ожени за жена.

"Следователно кабинетът не смята за необходимо наследник на трона да трябва да абдикира, ако иска да се ожени за партньор от същия пол", обясни той в отговор на писмен въпрос в парламента от собствената си партия.

Embed from Getty Images

Като най-голямо дете на крал Уилем-Александър, бъдещето на принцеса Амалия е подложено на проверка, след като една книга през лятото повдигна въпроса какво би могло да се случи, ако тя реши да се ожени за еднополов партньор.

Книгата не спекулира с личния живот на принцесата и няма индикации за сватба. Очаква се Амалия да отиде в университет през следващата година и тя е отказала кралския доход, на който има право, докато е студентка.

Embed from Getty Images

Въпреки че кабинетът дава ясно да се разбере, че еднополовите бракове са възможни, не се знае какво би станало с наследството, ако има деца, родени от еднополов кралски брак, например чрез осиновяване или донор.

Нидерландската конституция гласи, че кралят или кралицата могат да бъдат наследени само от "законен потомък".

Снимка: Getty Images

Премиерът каза, че на този етап това е чисто теоретично, но това ще зависи от парламента, който трябва да даде одобрение за кралски брак. "Нека преминем този мост, ако стигнем до него", каза той за холандската телевизия.