Това е кралица Елизабет Втора, каквато никога досега не сте я виждали.

Портретът й от 1955 г. даде вдъхновение за специално поръчаната маслена картина на нигерийския художник Олуволе Омофеми, която е корица на юлския брой на Tatler в чест на историческия платинен юбилей на кралицата.

В характерния си поп-арт стил, Омофеми запазва някои елементи от оригиналната снимка - включително нейната диадема, огърлицата и лентата, която минава през рамото, но преосмисля други елементи. В неговата картина кралицата е изобразена на ярко жълт фон, а десенът на роклята й е с цветя.

Олофеми, който често се вдъхновява от африкански жени в работата си, съзнателно решил да направи кралицата с черна коса в картината си.

Embed from Getty Images

Снимката, на която 34-годишният Омофеми е базирал картината си, е студиен портрет на кралицата от 1955 година, на който е с пояса на Жартиерата, най-висшия рицарски орден в Англия. Тя датира от времето на посещението на кралицата в Нигерия, всъщност през 1956 г., когато дядото на художника я е видял, докато тя минавала покрай тълпата и махала.

"Когато започвам всеки проект, не става въпрос колко красива изглежда картината, а как мога да уловя същността на моята тема", казва той пред списанието. "Трябваше да си представя, че съм пред кралицата, за да се свържа с нея. Тя е най-дълго управлявалият монарх и когато я гледам, виждам някой, който е завладял живота. Тя разбира какво трябва да направи и знае, че може да го направи добре", добавя той.

Художникът се посветил на картината в продължение на четири седмици и спал в отделна спалня от жена си, докато работел върху нея.

"Бог ми помогна да направя това - най-важният проект в живота ми досега", смята още майсторът не четките и боите.

Творбата му е празник на силната, емблематична жена, нарисувана е с маслени бои върху платно в неговата характерна поп-арт палитра, пише "People". 

Картината се появява не само на корицата на "Tatler" - тя също ще бъде показана на видно място в специално курираната изложба на Sotheby's Power & Image: Royal Portraiture & Iconography.

Омофеми е роден през 1988 г. и живее с майка си и двете си по-малки сестри в Ибадан, Южна Нигерия. Дядо му по майчина линия му оказва огромно влияние, възпитавайки го в значението на културното наследство и самодисциплина. Омофеми вече има собствено двегодишно момченце от съпругата му Омоладе Титилайо.