Офертите за 200 чифта маратонки "Nike x Louis Vuitton" - "Air Force 1", проектирани от дизайнера Върджил Абло, надхвърлят значително първоначалните оценки на търг на "Sotheby's", до края на който остава още седмица.

Продажбата, за чието планиране дизайнерът на френската луксозна марка съдейства преди да почине от рак на 41-годишна възраст през ноември, ще бъде в полза на стипендиантския фонд "Virgil Abloh Post-Modern" за чернокожи, афроамериканци и студенти от африкански произход в модната индустрия.

"В момента сме на обща сума от около 6,1 милиона долара", каза Брам Уочър от "Sotheby's". Първоначалната обща оценка за търга между 26 януари и 8 февруари беше между 1 милион и 3 милиона долара.

Кожените маратонки са с характерните кавички на Абло и емблематичните шарки на "Louis Vuitton". Всеки чифт се предлага с лимитирана серия оранжев пилотски куфар.

Обувките - плод на първото официално сътрудничество между "Nike" и "Louis Vuitton", се предлагат в размери от 5 до 18, като от най-малкия и най-големия има само по един чифт.

"Това наистина обединява двама от най-големите Голиати на индустрията. И, разбира се, гения на Върджил Абло, когото толкова много хора обичат, уважават и който им липсва", казва Уочър. "Обединяването на тези три свята е нещо наистина невероятно, което според мен предизвиква глобален интерес", допълва той.

Върджил Абло, един от най-известните чернокожи дизайнери, беше творческият ум зад мъжките колекции на "Louis Vuitton" от 2018 г., припомня БТА През юли 2021 г. френският гигант "LVMH" го упълномощи да стартира нови марки и да си партнира със съществуващи такива в сектори, различни от модата, като мебели и багаж.