Нийл Йънг заведе дело за нарушаване на авторски права срещу кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп, съобщи Асошиейтед прес, цитирана БТА.

Вижте снимки на Нийл Йънг >>

Носителят на "Грами" музикант, който е роден в Канада, е завел дело във федерален съд в Манхатън. В иска си той посочва, че не иска музиката му да се използва като тематична песен в "разединяваща, неамериканска кампания на невежество и омраза".

Легендарният певец изтъква, че песните му "`Rockin' in the Free World'' и "Devil's Sidewalk' са използвани многократно на митинги и политически събития, включително на 20 юни тази година в Тълса, щата Оклахома.

В подадените в съда документи се подчертава, че Йънг не води делото като "неуважение на правата и мнението на американските граждани, които са свободни да подкрепят кандидата, който са избрали".

Йънг възразява срещу използването на сингъла от 1990 г. "Rockin' in the Free World,'' за пръв път през юни 2015, когато песента е използвана при обявяването на президентската кампания на Доналд Тръмп. Тогава от кампанията твърдят, че са получили разрешение да използват песента и това е доказателства, че от кампанията са наясно, че им е нужно разрешение. В иска се отбелязва, че Йънг многократно и публично е възразявал срещу използването на музиката му. "Кампанията съзнателно пренебрегва думите на ищеца да не използват песните и продължава да ги използва, въпреки че няма лицензия за това", пише в жалбата.

И други изпълнители се оплакват, че песните им се използват на политически събития на Тръмп. През юни Rolling Stones заплашиха кампанията със съд заради използването на класиката от 1969 г. "You Can't Always Get What You Want" на митинга на Тръмп в Оклахома през юни. Семейството на покойния рок музикант Том Пети поиска забрана за използване на музиката му, след като неговата "I Won't Back Down" прозвуча на събранието в Тълса.