Анджелина Джоли заведе дело срещу Брад Пит, който от своя страна подаде съдебен иск срещу нея... Подобни заглавия периодично се появяват в световните медии от 2016 г., когато една от най-емблематичните холивудски двойки обяви раздяла и предприе действия за прекратяване на брака си. В последните месеци обаче взаимните обвинения валят едно след друго, а адвокатите им подават жалба след жалба.

Актьорите се разделиха преди шест години, а през април 2019 г. бяха обявени от съдия за законно необвързани, но битката за попечителството над най-малките им четири деца все още не е решена и според наблюдатели едва ли скоро ще бъде финализирана. Паралелно се разиграват и още сюжети, в чиято основа са финансови спорове, допринасящи за протакането на официалното решение за развода на носителите на награди "Оскар".

Преди дни стана ясно, че 47-годишната Анджелина Джоли е внесла поредна жалба срещу 58-годишния Брад Пит, като го обвинява в домашно насилие. Тя посочва инцидент от 2016 г. по време на полет с частния им самолет между Франция и САЩ. Според твърденията ѝ съпругът я хванал за главата и я разтърсил пред погледите на децата им, които се опитали да защитят майка си.

Всъщност тези обвинения на актрисата към бившия ѝ партньор съвсем не са нови - те са включени в документите по бракоразводното им дело. ФБР и американски институции, отговарящи за защитата на децата и семейството, проверяваха случая, но не откриха достатъчно доказателства, за да бъдат предприети правни действия срещу Брад Пит.

Снимка: Getty Images

Точно заради домашно насилие Джоли поиска развод след двегодишен брак и десетгодишна любовна връзка с Пит, започнала на снимачната площадка на филма "Мистър и мисис Смит" през 2003 г. При депозирането на документите за разтрогване на брака тя го обвини, че е посегнал на 15-годишния им по онова време син Мадокс.

Анджелина подаде последната жалба срещу бившата си половинка на фона на ескалацията на напрежението между двамата заради имение и винарна към него в Южна Франция, придобити през 2008 г. Спорното шато "Миравал" е с площ 500 хектара, от които 50 хектара лозя, и се намира в департамента Вар. Това е мястото, където бляскавата холивудска двойка, станала известна и като Бранджелина, сключи брак през 2014 г. на церемония, пазена в тайна.

В началото на тази година започна и съдебната сага около френското имение, което двамата придобиха не само като ваканционен имот, но и като бизнес инвестиция. Брад Пит заведе дело срещу бившата си половинка, гневен, че тя е продала без негово знание и одобрение дял от винарната на международна компания. Актьорът настоява, че имали споразумение взаимно да се информират за подобни намерения. Пит изтъква, че лично е разработил винарната, известна със своето розе, а Джоли няма принос за това. Той също така твърди, че при закупуването на имота е платил 60 на сто от цената, а Джоли - 40 процента. Брад Пит настоява сделката да бъде анулирана, а също така Анджелина Джоли да покрие причинените му щети, чийто размер обаче не се посочва. Според актьора тя е съсипала възможността той да управлява винарната.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От наскоро заведеното насрещно дело стана ясно, че актрисата е избрала да продаде своя дял от винарната, защото не се чувствала комфортно в бизнес, свързан със спиртни напитки и заради "признатият проблем на Пит да злоупотребява с алкохол". През 2019 г. пред в. "New York Times" актьорът сподели, че е посещавал известно време срещи на анонимните алкохолици.

Спорът за шато "Миравал" засега остава неизяснен, точно както и въпросът за попечителството над децата. След развода се твърдеше, че двамата са се договорили извънсъдебно за отглеждането на наследниците, припомня БТА. По-късно обаче Джоли настоя децата да бъдат поверени само на нея. Пит също поиска възможност да се грижи за тях. Те имат общо шест деца, като три са осиновени: синовете Мадокс (21 г.) и Пакс Тиен (18 г.), дъщерите Захара (17 г.) и Шайло Нувел (16 г.), както и близнаците Нокс Леон и Вивиан (14 г.). През 2021 г. бе разпоредено грижата за децата да бъде поделена наполовина, но решението бе отменено месеци по-късно след жалба на Джоли, тъй като се оказа, че съдията е в конфликт на интереси заради близки отношения с адвокатите на Брад Пит. И всичко започва отново - съдебни искове, жалби, взаимни обвинения...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos