Няма сценарий за първите дами по време на война и затова Олена Зеленска се наложи да пише свой собствен такъв. Съпругата на украинския президент Зеленски, дългогодишен комедиен сценарист, винаги е предпочитала да стои зад кулисите, докато съпругът ѝ, комик, превърнал се в политик, чието президентство може би ще определи съдбата на свободния свят, блести в светлината на прожекторите. Но откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Зеленска изведнъж се оказа в центъра на една трагедия. Нейното светло лице и зелено-кафяви очи сякаш отразяват цялата гама от емоции, които днес владеят Украйна: дълбока тъга, проблясъци на черен хумор, спомени за по-безопасно и щастливо минало и твърда сърцевина на национална гордост.

През "Vogue" тя споделя: "Това бяха най-ужасните месеци в моя живот и в живота на всеки украинец. Честно казано, не мисля, че някой е наясно как сме се справили емоционално". Това, което я вдъхновява са нейните сънародници. "Ние очакваме с нетърпение победата. Не се съмняваме, че ще победим. И това е нещото, което ни кара да продължаваме", коментира тя.

Сега в решаващата нова фаза, когато Украйна се бори за международна подкрепа и нова военна помощ, ролята на първата дама вече не е второстепенна или бутафорна. След като прекара първите месеци на войната в укритие, Зеленска, която, както и съпругът ѝ, е на 44 години, се появи пред обществеността, за да се превърне в лице на своята нация - лице на жена, лице на майка, лице на съпричастен човек. Ако Зеленска е начело на нация от цивилни, които за една нощ са се превърнали в бойци, тя видимо е понесла емоционалния им товар.

В Украйна десетки хиляди жени са били на фронтовата линия, включително в бойни действия, а ролята на Зеленска все повече се насочва към дипломацията на фронта. Наскоро тя пътува до Вашингтон, макар и на неофициално, на необявено посещение, и се срещна с президента Байдън, първата дама д-р Джил Байдън и държавния секретар Антъни Блинкен. Там тя се обърна и към Конгреса, като заяви пред двупартийна група законодатели, че говори като майка и дъщеря, а не само като първа дама. Тя показа снимки на украински деца, убити от руски ракети, сред които и четиригодишно дете със синдром на Даун. Тя заяви:

"Моля за нещо, което никога не бих искала да поискам: Искам оръжия - оръжия, които няма да се използват за водене на война на чужда земя, а за защита на собствения дом и правото да се събудиш жив в този дом".

Независимо дали посещението на Зеленска във Вашингтон ще доведе до реални резултати, то напомни за силата на имиджа. А образите са от значение. Тетяна Соловей, бивш редактор на "Vogue" - Украйна, живееща в Лондон, казва, че появата на Зеленска е от решаващо значение. "Женските гласове в тази война трябва да бъдат чути, трябва да бъдат представени", казва тя. Зеленска е "първата, която говори за човешките преживявания по време на войната". Първата дама е помогнала на Украйна да заяви собствения си глас. В началото на войната "целият медиен пейзаж беше: "Байдън каза", "Борис Джонсън каза". Какво мислят по-големите играчи за Украйна, какво иска Путин", казва тя. "Нейното присъствие в медиите помага да се придаде това усещане за представителност на Украйна като страна, която има право да бъде чута, да говори, да бъде смятана за значима."

Така дългогодишната комедийна писателка, превърнала се в украинска първа дама, Олена Зеленска, оглави корицата на "Vogue", като използва глобалната платформа, за да обърне внимание на руските жестокости срещу страната ѝ и да покаже женското лице на войната, която бушува в Украйна.