Бившият k-pop певец Сеунгри беше осъден на три години затвор и глоба от почти един милион щатски долара за престъпления, сред които осигуряване на проститутки за потенциални инвеститори, съобщиха световните информационни агенции.

Процесът срещу него беше предшестван от голям скандал с поп звезди, бизнесмени и полицаи, за които се твърди, че са създали мрежа за избягване на данъци, подкупи и проституция в някои от най-скъпите клубове в престижния квартал Гангнам на Сеул.

Сеунгри, който е на 30 години, беше звезда с групата "Big Bang", докато не започна разследване срещу него за осигуряване на проститутки, отклоняване на средства и незаконни залози.

Миналата година музикантът бе призован в армията и затова делото се разглеждаше от военен съд. Той отрече обвиненията, но беше признат за виновен по девет от тях.

"Big Bang" беше сред много популярните k-pop групи. Сеунгри се занимаваше и с друг бизнес, който бе изключително доходоносенм, но скандалът го принуди да се оттегли от развлекателната индустрия през 2019 г., припомня БТА.

В скандала бяха въвлечени и други музиканти, както и агенцията "YG ENTERTAINMENT".

Снимка: Getty Images