Преди дни бе обявен годежът на японската принцеса Аяко и Кей Мория. Принцесата и годеникът ѝ изненадаха фотографите и говорителят на японския императорски двор с нетипичното си поведение.

Вижте снимки >>

От десетилетия японският двор не е изживявал такава млада и истинска любов. 27-годишната принцеса Аяко и нейният 32-годишен избраник Кей Мория наистина са влюбени и това бе видно на пресконференцията, която дадоха. В края на юни те обявиха намерението си да се оженят с прес съобщение, както изисква протокола на двореца. Принцесата представи за първи път своя бъдещ годеник. Официалната церемония за годежа ще се състои на 12 август, а двамата ще минат под венчилото през октомври.

Аяко бе облечена в розова рокля, сако и шапка. Тя бе особено открита и отговаряше охотно на въпросите на журналистите. "Срещнах г-н Мория за първи път през декември миналата година и си спомням, че нашият разговор бе толкова оживен, че веднага забравих, че току-що сме се запознали", споделя Аяко пред японския Times и добавя: "Той ме привлече с приятелското си, интелигентно и открито поведение."

Кей прави предложението за брак само няколко месеца след първата им среща. "Беше толкова неочаквано, че не можех да отговоря веднага. Но нашата връзка се развиваше и разбрах, че той е човекът за мен. През април отговорих окончателно с "да" на предложението му", разкрива Аяко.

И двамата са преживяли загубата на родител. Бащата на Аяко - Норихито, получава инфракт по време на игра на скуош през 2002 г. и скоро след това умира в болницата. Кей е трябвало да се сбогува с майка си Кими през 2015 г., която била много близка приятелка на майката на Аяко - принцеса Хисако. Кей разказа пред репортерите, че загубата, която и двамата са преживяли, много ги е сближила.

Мория работи за японска спедиторска компания, а двамата се запознават благодарение на родителите си. Принцеса Хисако решава да представи дъщеря си на Кей, за да я вдъхнови да се занимава  темата за човешките права, но двамата се влюбват.

Принцеса Аяко ще се откаже от благородническата титла, както и нейната братовчедка принцеса Мако, която предстои да се омъжи през ноември 2018 г. за годеника си Кей Комуро. През 2014 г. принцеса Норико също напусна императорското семейство, когато се омъжи за човек без благородническо потекло. След сватбата на Аяко и Кей японското императорско семейство ще наброява едва 17 членове.