Джеф Бек, един от най-влиятелните рок китаристи на всички времена, почина на 78-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Британският музикант става известен като част от Yardbirds, където замени Ерик Клептън, преди да създаде the Jeff Beck group с Род Стюарт.

Неговият тон, присъствие и най-вече сила на звука преосмислят китарната музика през 60-те години на миналия век и оказват влияние върху течения като хеви метъла, джаз-рока и дори пънка.

Смъртта на Бек беше потвърдена на официалната му страница в Twitter.

"От името на семейството му с дълбока и дълбока тъга споделяме новината за кончината на Джеф Бек", се казва в съобщението.

"След като внезапно се разболя от бактериален менингит, той почина мирно вчера. Семейството му моли за неприкосновеност на личния живот, докато преживява тази огромна загуба."

Когато през 2009 г. беше въведен за втори път в Залата на славата на рокендрола, Бек - каза: "Свиря по начина, по който свиря, защото това ми позволява да измислям възможно най-безумните звуци. Всъщност, ако не нарушавам правилата поне 10 пъти във всяка песен, значи не си върша работата както трябва."

При новината за смъртта му певецът сър Род Стюарт нарече Бек "най-великият".

Той пусна тяхна съвместна снимка в Instagram и написа: "Джеф Бек беше на друга планета. Той заведе мен и Рони Ууд в САЩ в края на 60-те години в групата си Jeff Beck Group и оттогава не сме поглеждали назад. "Той беше един от малкото китаристи, които, когато свиреха на живо, действително ме слушаха как пея и ми отговаряха. Джеф, ти беше най-великият, мой човек. Благодаря ти за всичко. RIP."

Джими Пейдж от Led Zeppelin също отдаде почит на Бек като на "воин с шест струни" и похвали "очевидно неограниченото" му музикално въображение, което можело да "насочва музика от неземното".

Фронтменът на Rolling Stones сър Мик Джагър сподели видео, на което двойката свири заедно, като заяви, че музиката е загубила "един от най-великите китаристи в света" и "на всички ще ни липсва толкова много".

Вокалистът на Black Sabbath Ози Озбърн заяви, че за него е било "голяма чест" да познава и свири с Бек, и добави: "Не мога да изразя колко съм натъжен..."

Китаристът на Queen сър Брайън Мей заяви, че няма думи, но нарече Бек "абсолютния връх на китарното свирене" и "адски добър човек".