Британският музикант Иън Макдоналд, основател на бандите "King Crimson" и "Foreigner", почина на 75-годишна възраст, предаде BBC.

През 1976 година в Ню Йорк той, британският китарист и композитор Мик Джонс и американският певец Лу Грам, създават прогресив рок групата "Foreigner" - името произлиза от това, че трима от бандата са британци, другите трима американци.

Макдоналд е съавтор на много от песните и свири на кийборд и саксофон, които са в основата на дебютния албум на "King Crimson" -" In the Court of the Crimson King".

Embed from Getty Images

След това във "Foreigner" свещенодейства предимно на китара и се разписва в хитовете "Cold As Ice", "Feels Like The First Time" и "Double Vision" в края на 70-те.

Роденият в Мидълсекс музикант обаче напуска групата, преди тя да достигне още по-голяма световна слава с песните от 80-те години на миналия век като "Waiting for a Girl Like You" и "I Want to Know What Love Is".

Embed from Getty Images

"Той беше като брат за мен. Истински музикален гений. Той издигана "King Crimson" и "Foreigner" в статут на легенди. Ще ми липсва ужасно", каза кийбордистът Ал Грийнуд, също от основателите на и "Foreigner".

Макдоналд е страдал от рак, според сина му Макс. "Той беше невероятно смел и никога не губеше добротата си или чувството си за хумор, дори когато нещата бяха тежки", написа той във Фейсбук.

"Татко беше брилянтен, интуитивен музикант, нежна душа и прекрасен баща. Той ще живее вечно чрез красивата си музика и любовта на феновете си", казва още Макс.