Организаторите на най-нежеланите награди в света на киното - "Златна малинка", решиха да оттеглят присъденото отличие на Брус Уилис заради болестта му.

Преди броени дни семейството на 67-годишния актьора оповести, че той е диагностициран с афазия и прекратява актьорската си кариера.

Организаторите на антиотличията съобщиха през февруари, че учредяват специална категория за най-лоша роля на Брус Уилис, който през последната година се е снимал в осем филма, а за последните четири - в 22.

"След внимателно обмисляне решихме да отменим наградата "Златна малинка" за Брус Уилис заради наскоро оповестената информация за диагнозата му. Ако здравословното състояние на някого е фактор за вземането на решения или за представянето му, ние признаваме, че не е уместно да му даваме "Златна малинка", се посочва в направеното от тях изявление.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В сряда дъщерята на звездата от "Умирай трудно" - Румър, обяви, че баща ѝ прекратява кариерата си заради афазия, заболяване, което води до нарушение на говора. На 19 март той ще навърши 67 години. Той има около 100 филмови роли. През 2006 г. бе почетен със звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Наградата "Златна малинка" е учредена през 1980 г. Номинираните се избират от едноименната фондация, която включва около 700 души от САЩ и 19 други държави. За срамното отличие могат да бъдат номинирани филми, излезли на екран в САЩ и Канада, припомня БТА. Статуетката представлява пластмасов модел на плод, покрит със златиста боя, и струва не повече от пет долара.

Снимка: Getty Images