Мъжът, който твърди, че като 14-годишно момче през 80-те години е бил насилен сексуално от носителя на "Оскар" Кевин Спейси, не може да продължава да държи на анонимността си в съда, предаде Асошиейтед прес.

Районният съдия Луис Каплан от Манхатън отказа анонимност на мъжа, представящ се само с инициали в иска си, заведен през септември в щатски съд в Ню Йорк и по-късно прехвърлен към федерален съд.

Мъжът се запознал със Спейси в часовете му по актьорско майсторство в Ню Йорк, сочат данни от съдебния иск за 40 милиона долара обезщетение.

Според съдия Каплан интересът от опазване на анонимността на ищеца не е с по-голяма тежест от презумпцията за прозрачен съдебен процес. Освен това потенциални свидетели, разполагащи с информация, която би подкрепила защитата на Спейси, не биха разполагали с нужната информация, за да предложат показанията си.

Ищецът с инициали "C.D." от 90-те години досега е разкрил пред неизвестен брой хора обвиненията си срещу Спейси и е сътрудничил на авторите на статия, публикувана в онлайн изданието "Валчър" през ноември 2017 г.

Съдия Каплан изтъкна, че "доказателствата сочат, че C.D. съзнателно и многократно е поемал риска всеки един от тези хора в даден момент да разкрие истинската му самоличност по начин, който би я направил достояние на широката общественост".

Мъжът с инициали C.D. е привлякъл към иска и Антъни Рап, участвал в театрални и телевизионни продукции. В иска се отбелязва, че Спейси е проявил сексуален интерес и към тийнейджъра Рап на парти през 80-те години.

Когато Рап за първи път отправи публично това обвинение през 2017 г., се появиха и обвинения от други хора и успешната кариера на Спейси беше прекратена. Тогава Спейси изтъкна в изявление, че не помни подобен случай, но поднесе извинения.

Съдията посочва, че аргументите на защитата на C.D., че ако клиентът им посочи името си, това ще отключи тревожност и посттравматичен стрес, не могат да избегнат необходимостта C.D. да даде публично показания в хода на делото.

Каплан даде на адвокатите десет дни да разкрият самоличността на ищеца, ако той реши да поддържа иска си.

В началото на март един от адвокатите на мъжа изтъкна, че C.D. изпитва "крайна тревожност и психологически дистрес дори само при мисълта да бъде разпитан публично" и че е решил да оттегли иска си, ако Каплан разпореди да разкрие самоличността си.

Преди две години мъж, който твърдеше, че Спейси го е опипвал в бар в Нантъкет през 2016 г., оттегли обвинението си.

Следователи във Великобритания все още не са решили дали да предявят обвинения срещу Спейси във връзка с твърдения за негови злоупотреби в страната от 1996 г. до 2013