Иванка Тръмп разкритикува пърформънс, в който тя е главният герой. Творбата представя дъщерята на американския президент, почиствайки с прахосмукачка пода от трохи в щатска галерия.

Вижте снимки на Иванка >>

Посетителите на галерията във Вашингтон могат да хвърлят трохи, които "Иванка почиства с прахосмукачка". От галерията заявяват, че творбата на Дженифър Рубел изследва "комично широката гама от женски идентичности на госпожа Тръмп - дъщеря, съпруга, майка, сестра, модел, работеща жена, блондинка".

В отговор Иванка написа в Туитър, че жените могат да избират дали "да се събарят" една друга или да се изграждат.

Пърформънсът се поставя всяка вечер до 17 февруари за два часа и се излъчва на живо онлайн от арт групата CulturalDC.

Директорът на групата Кристи Майзелман каза, че произведението на Дженифър Рубел е "проницателно", "навременно" и "прекрачващо границите" в отразяването на съвременната женственост.

От галерията добавят, че не става дума само за госпожа Тръмп и пърформънсът не представя само едно чувство, една връзка или една гледна точка към тази властна и сексуализирана женска форма".

Но Иванка Тръмп и съветниците от Белия дом не се съгласиха. Седмица след стартирането на пърформънса президентската дъщеря обвини художничката, че се опитва да "събори" себеподобните си.

Брат ѝ - Доналд Тръмп-младши, нарече творбата "сексистка атака", а Ерик Тръмп, който говори пред Fox News, каза, че сестра му е "силна жена, която вероятно е направила повече за жените, отколкото всеки друг във Вашингтон".

Авторката Дженифър Рубел на свой ред отговори на Иванка Тръмп, като изтъкна, че все пак би искала тя сама да формулира своя директен отговор. Тя добави, че произведението на изкуството няма за цел да се подиграва, а да "изследва сложни теми, от които всички се интересуваме".

Тя също така предлага на госпожа Тръмп частна визита, без присъствието на медии.

В интервю на уебсайта на CulturalDC, публикувано преди старта, Дженифър Рубел каза, че творбата отчасти засяга властта и контрола.

"Ето защо е сложно: ние обичаме да хвърляме трохите на Иванка, които тя почиства с прахосмукачката. Това е жалката истина във фокуса на творбата. Смешно е, приятно е, то ни кара да се чувстваме властни и искаме да го правим отново", казва тя.

"Харесва ни да имаме властта да предизвикаме конкретен и определен отговор. Също така знаем, че ще продължи да почиства, независимо дали ще го направим или не, така че вината не е наша, нали?", допълва артистката.