На 9 декември се навърши една година от смъртта на обичаната певица Мари Фредриксон - по-гласовитата и нежна половина от шведската банда Roxette. Мари почина след дълга и неравна битка с рака на 9 декември 2019 г.

Вижте снимки на Roxette >>

В памет на талантливата певица, в официалната страница на Roxette, Пер Гесле публикува трогателен пост, в който казва:

"Днес се навършва една година, откакто Мари ни напуска след дълго боледуване. И, за да си спомним музикалното наследство, което ни остави, съставих списък с някои от най-хубавите ѝ песни, както от соловата ѝ кариера, така и като част от Roxette", прилагайки линк към песни на Мари в Spotify.

Мари Фредриксон е родена на 30 май 1958 г. в малко шведско село. Тя е най-малкото от 5 деца. През 1986 г. с Пер Гесле основават Roxette, а в края на '80-те и началото на '90-те години с албумите си "Look Sharp" (1988) и "Joyride" (1991) и имат шест хита в класацията "Billboard Hot 100".

Roxette

Снимка: Facebook/Roxette

Мари развива и много успешна музикална кариера в родната Швеция с други проекти.

През 2002 г. тя е диагностицирана с тумор в мозъка. По време на рехабилитацията продължава да записва музика като солов артист.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Фредриксон се запознава със съпруга си Микаел "Мике" Болиос, по време на австралийската обиколка "Join the Joyride" през 1991 г.

Двамата се женят през май 1994 без излишен шум на церемония, на която присъстват само семействата им. На сватбата не присъстват дори Пер Гесле и съпругата му. По-късно тя казва, че разбира разочарованието, което приятелите им се изпитали, но в онзи момент много е искала всичко да бъде лично. Двойката има две деца - Инес Жозефин и Оскар.

Мари почина на 61-годишна възраст.

Снимка: Facebook/Roxette