Певецът Ван Морисън призова колегите си музиканти да настояват за възобновяването на концертите с пълен капацитет.

Ветеранът има насрочен концерт в Ню Касъл този месец, на първата арена, преустроена специално за социално дистанциране и два концерта с намалена публика през септември в Лондон. Той обаче настоява за завръщане към предишното ниво.

"Както знаете, имаме концерти със социално дистанциране в Госфорд парк в Нюкасъл ъпон Тайн, в Илектрик болрум и в Паладиум в Лондон. Това не е признак за отстъпване или приемане на сегашното състояние на нещата - написа 74-годишният музикант на сайта си. - Това е, за да работи групата ми. Това не е решение за в бъдеще. Трябва да се представяме в зали, пълни с публика".

"Призовавам колегите си певци, музиканти, автори, продуценти, промоутъри и други в сектора да се борят заедно с мен за това", добави той.

Според Морисън само той и композиторът Андрю Лойд Уебър настояват за възстановяване на концертите с пълен капацитет. Той напомни, че икономически не е обосновано да се изнасят концерти със социално дистанциране.

Сам Фендър изнесе първия концерт на откритата арената в Ню Касъл, приспособена според изискванията за социално дистанциране. 26-годишният певец заяви, че е бил скептичен, но преживяването е било "фантастично", и се радва, че отново работи, предава БТА.

Арената е преустроена със специални платформи за публиката, които побират до петима души. Платформите са разположени на разстояние два метра.