Певицата Рина Саваяма, която живее във Великобритания от 26 години, получи правото да се състезава за награда Брит, макар и да не е британска гражданка, съобщи BBC .

Миналата година Рина Саваяма научава, че няма право да претендира за награда Брит или Мъркюри заради гражданството си. Тя се среща с организаторите на наградите от Британска фонографска индустрия и успява да ги убеди в правотата си.

Според новия правилник всеки, живял във Великобритания през предишните пет години, ще има право да се състезава в основните категории.

Саваяма има право на неограничен престой във Великобритания, но няма британско гражданство. Тя е запазила японския си паспорт, за да може да посещава роднините си, а родината ѝ не разрешава двойно гражданство, пише БТА. Затова дебютният ѝ албум, носещ нейното име, не получи право за участие за музикалните надпревари.

Снимка: Getty Images

В интервю пред сп. "Vibe" миналата година певицата сподели проблема си. Тя подчерта, че цял живот е живяла във Великобритания и получи голяма обществена подкрепа.

Новите изисквания към претендентите за наградите Брит са да са родени във Великобритания, или да имат британски паспорт, или да имат постоянно жителство във Великобритания повече от пет години.

Саваяма ще може тази година да претендира за приза Брит в категорията "Изгряваща звезда", но не и в основните категории, като най-добър албум и най-добра певица, защото албумът ѝ не успява да се класира в топ 40. Той обаче е сред получилите най-добри отзиви от издадените през 2020 г.