Австралийската модна икона Карла Зампати, известна с елегантните си дизайнерски творения и над половинвековните си усилия за овластяване на жените, е починала на 78-годишна възраст след лошо падане в Сидни, предаде Ройтерс, позовавайки се семейството й.

Сред влиятелните клиентки на дизайнерката, приета в болница миналата седмица след падане по време на оперно представление на открито, бяха актрисите Никол Кидман и Кейт Бланшет и бившата министър-председателка на Австралия Джулия Гилард.

"Тя продължаваше да преуспява като бизнесдама благодарение на огромни радикални и социални промени, създавайки дрехи за жените, борещи се за права през 60-те години на миналия век, за да предостави по-големи възможности пред съвременните дами", се посочва в изявлението, направено от семейството й, предаде БТА.

В началото на 70-те години на миналия век Карла Зампати става един от първите дизайнери, въвели бански костюми в колекциите си в тогавашна социално консервативна Австралия.

Карла Зампати е родена в Италия през 1942 г. Семейството й емигрира в Австралия през 1950 г. Първата си малка колекция дизайнерката представя през 1965 г., преди да създаде Carla Zampatti Pty Ltd пет години по-късно. Зампати има десетки бутици в Австралия.

"Удивително е какво може да се сътвори с невероятно количество младежки оптимизъм и много малко пари", сподели Карла Зампати в свое интервю през 2009 г.

"Загубихме един наистина велик и вдъхновяващ австралиец. Зампати беше не само икона на модната индустрия, но и новатор, предприемач и защитник на мултикултурния подход. Приносът й към нацията ни е забележителен, точно както нейните проекти", се посочва в изявлението, направено от премиера Скот Морисън.