На 85 години почина композиторът Анджело Бадаламенти. Той е издъхнал в неделя в дома си в Ню Джърси, съобщава неговата племенница Франсис, цитирана от световните медии.

Той доби популярност покрай работата си с режисьора Дейвид Линч, като емблематичен остава саундтракът му към нашумелия през 90-те години сериал "Туин Пийкс". До голяма степен успехът на сериала се дължеше и на великолепната музика на Бадаламенти, взел "Грами" тъкмо заради работата си по филма.

В дългата си кариера Бадаламенти е работил с изпълнители като Нина Симон, Шърли Бейси, Дейвид Бауи, Пол Макартни, Лайза Минели и други.

Анджело Бадаламенти е роден в Бруклин на 22 март 1937 г. Баща му е от Сицилия. Чичо му, Вини Бадале, е свирил на тромпет в оркестрите на Бени Гудман и Хари Джеймс. Като тийнейджър малкият Анджело свири на пиано и валдхорна в училищния оркестър, преди да получи пълна стипенция за Eastman School of Music в Ню Йорк. Първите си композиции пише под името Анди Бадале.

Първата си работа в киното получава във филма "Войната на Гордън" през 1973-а, а на следващата година озвучава криминалната драма "Закон и безредие" на чешкия режисьор Иван Пасер. Но след това не работи в киното повече от десет години - чак до "Синьо кадифе".

След като партньорството с Линч му носи филмова слава, той работи с други продучи режисьори като Жан Пиер Жьоне ("Градът на изгубените деца" и "Най-дългият годеж"), Джейн Кемпиън ("Свещен дим"), Дани Бойл ("Плажът"), Валтер Салес ("Мрачни води") и Фьодор Бондарчук ("Сталинград").