Прочутият реге музикант и продуцент Лий "Скрач" Пери почина в болница в неделя на 85 години, съобщи премиерът на Ямайка - Андрю Холнес. Той изказа съболезнования на семейството, приятелите и почитателите на Пери и подчерта, че Лий Пери ще бъде запомнен завинаги с огромния си принос към музиката.

Легендарния музикант е роден като Рейнфорд Хю Пери в северозападната част на Ямайка през март 1936 г. Той е сред пионерите на реге музиката през 60-те и 70-те години като продуцент и изпълнител.

С работата си повлиява творчеството на много музиканти и от други музикални стилове през следващите десетилетия. Пери работи с легендарния Боб Марли и с други ямайски изпълнители, както и с творци като Пол Маккартни, "Beastie Boys" и други.

През 2003 г. получава награда "Грами" за най-добър реге албум за"Jamaican E.T."

Неотдавна продуцентът се завърна в родната Ямайка от Европа, където прекара много години от живота си, припомня БТА. През януари той написа в Инстаграм, че в Швейцария, където живееше, е твърде студено и няма "подходящата енергия", като намекна за мерките срещу пандемията.