Известният японски дизайнер и организатор на мащабни развлекателни спектакли Кансай Ямамото се спомина на 76-годишна възраст, предадоха световните агенции.

В последните дни от живота си той се бореше с остра миелоидна левкемия.

Ямамото е роден през месец февруари 1944 година. Той е следвал в университета "Нипон" и е учил в няколко дизайнерски модни ателиета. Разцветът на неговата кариера в качеството му на моделиер настъпва през 70-те и 80-те години на миналия век.

Ямамото си сътрудничи с Елтън Джон, Стиви Уондър, създава ярките футуристични костюми на Дейвид Боуи. Негови колекции дефилират в Лондон, Париж и Ню Йорк.

В началото на 90-те години Ямамото става продуцент и започва да организира мащабни развлекателни мероприятия, пише БТА. Негови грандиозни супершоута, в които се съчетават музика, танци, акробатика и елементи от японски фестивали, се провеждат из целия свят.

Ямамото успява да наложи името си и в промишления дизайн, като разработва през 2010 година външната концепция за скоростния експрес "Скайлайнър", осъществяващ курсове между Токио и летището Нарита.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В последните години от живота си японският дизайнер си сътрудничеше с модната къща "Louis Vuitton" при създаването на колекции с използването на сюжети от японското изкуство и от театъра кабуки.