Кончината на великата Татяна Лолова огорчи душите на почитателите ѝ.

Загубата е тежка. Слънцето на киното и театъра можеше да разсмее и най-мрачното лице, но сега заедно с него залязоха усмивките на стотици, които с тъга пожелават светъл небесен път. И ако приживе актрисата искаше любов, то тя несъмнено я получава, макар и през сълзи.

Актьори, журналисти, политици, певци, писатели казаха последно сбогом на Татяна Лолова в социалните мрежи. И въпреки тъгата, актрисата продължава да грее от снимките със своите колеги.

"Сбогом, Таня! Сърцата ни са на парчета", написаха от Съюза на артистите в България.

"Няма нищо по-тъжно от тъжния човек. Няма нищо по-хубаво от това да имаш желание, настроение, да си усмихнат. Усмихнатият човек е красив човек, независимо от природните си черти. Един намръщен човек, дори да има хубави черти, не проличават", изпраща я с неин цитат актьорът Стоян Радев и добавя: "ТАТЯНА ЛОЛОВА ЗАВИНАГИ".

Мариян Бачев с история разказа за позитивизма на легендата на българската комедия.

"Татяна Лолова е може би първата голяма актриса, с която имах късмета да се снимам още като студент в детска новогодишна програма за БНТ. Тогава ми направи впечатление нейната аура, когато влезе в студиото. В една от паузите на снимките някой се опита да пусне неприличен виц. Тя извика:

- Не, не в мое присъствие! Ще изляза и тогава си говорете, каквото искате!

Отначало си помислих, че се шегува. Но не! Тя беше сериозна! Тя излъчваше чистота! Не искаше професията да бъде опорочена! Затова всъщност си купих и нейната биография тогава - преди 24 години! След това имахме няколко срещи покрай Гриша Островски!... Мир на душата ѝ!", написа той.

Милица Гладнишка също се "поклони" пред таланта на "великата Татяна".

Мариус Куркински написа с своя Инстаграм профил:

"Загубихме още едно национално богатство!

Поклон!"

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Мариус Куркински (@marius_kurkinski_official)

Редица журналисти също почетоха паметта на актрисата. Светослав Иванов, Жоро Тошев, Валерия Велева, Драгомир Драганов - Чая, Мартин Карбовски, Биляна Савова са само част от имената, които изказаха своята скръб в социалните мрежи.

"Великата Татяна Лолова отлетя при Ламбо и Стояна в Небесния театър! Огромна загуба! Една завладяваща усмивка, една нестихваща енергия и един божествен талант вече няма да са сред нас!", написа Валерия Велева.

А Драго Чая сподели: "Угасна СВЕТЛИНАТА! Няма я вече ВЕЛИКАТА ТАТЯНА ЛОЛОВА! Безсилен съм да промълвя... Няма думи с които да опиша преклонението и благодарността си за десетките ни екранни срещи... ПОКЛОН, ДЪЛБОК ПОКЛОН, ОБИЧ МОЯ!"

"Татяна Лолова, за мен госпожа Лолова беше от тези хора. Познавахме се. Дългогодишната ми работа в списание EVA ми даде тази безценна възможност да бъда пъти близо до нея. А освен това ходехме и на фризьор в един и същи салон. Засичахме се и си говорехме...", разказа и Биляна Савова и добави: "Има Хора, които на тази земя никога не почиват... Защото те са създадени, да раздават себе си в този си живот. И идва ден, в който взимат заслужената си почивка и отлитат... Приятна почивка, г-жо Лолова!"

 

Певицата Ирина Флорин публикува портрет от младите години на Татяна Лолова, а поетът Петър Чухов написа: Как да дойде пролетта, когато слънцата си отиват?! R. I. P. Татяна Лолова".

Примата на българската естрада Лили Иванова се сбогува с актрисата чрез пост в своята Facebook страница, в който казва:

"Скъпа Татяна Лолова, ще останеш в паметта ни със силата на твоя дух и твоя артистичен талант!

Дълбок поклон!"

Политиците също не останаха безучастни с споделиха своята тъга.

"Татяна Лолова беше дарена с талант, великодушие, мъдрост и доброта, които не спря щедро да раздава. Преобразяваше сцената с такава удивителна енергия, която актьорите и публиката завинаги ще свързват с истинската магия на голямото изкуство. Татяна Лолова е незаменима епоха в българския театър и кино, завинаги ще е ярка духовна светлина в националната ни култура и памет", сподели президентът Румен Радев.

"Още една звезда в небето... Поклон и аплодисменти за великата Татяна Лолова! Съболезнования на семейството и близките", написа и премиерът Бойко Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също се "поклони" пред паметта на актрисата.

"Да, Татяна Лолова не е звезда, а слънце. Слънце от смях, ранимо сърце пълно с обич, която раздаваше щедро. Благодарна съм за честта да я познавам! Поклон и аплодисменти за смеха и вярата в доброто, които оставя след себе си", заяви тя във Facebook.

И реакциите не спират дотук. Хиляди са коментарите, хиляди са скърбящите хора.

Може би това е първият път, в който Царицата на комедията ни разплаква. Но сега е време тя да блесне на една друга сцена - тази на небесния театър, където я очакват другите велики имена, които България изгуби...