Известната френско-американска певица и танцьорка Джозефин Бейкър е първата чернокожа жена, получила място в Пантеона в Париж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Официалната церемония ще е във вторник в присъствието на президента Еманюел Макрон. Ковчег с пръст от САЩ, Франция и Монако - знакови за Бейкър места - ще бъде положен в Пантеона в Латинския квартал на френската столица. Тялото на френско-американска певица и танцьорка обаче остава в гроба й в Монако по изричното желание на семейството.

Френският президент Еманюел Макрон даде разрешение тленните останки на Джозефин Бейкър да бъдат погребани в Пантеона, след като получи петиция с около 40 000 подписа. Освен голямо уважение към известната личност от френската история, това е послание срещу расизма и почит към френско-американските отношения, пише Асошиейтед прес.

Джозефин Бейкър е родена в Сейнт Луис, щата Мисури през 1906 г. Тя обаче става известна, след като пристига в Париж през 20-те години. Тогава много чернокожи американци са във френската столица след края на Първата световна война и разпространяват американската джаз култура.

Бейкър е френски гражданин от 1937 г. след брака си с местен индустриалец. По-късно тя става част от френската съпротива по време на Втората световна война и има чин лейтенант от армията. Бейкър умира през 1975 г. и е погребана в Монако, където изкарва последните години от живота си.

В Пантеона в Париж са погребани френски национални икони, сред които писателите Емил Зола, Виктор Юго, Александър Дюма, философа Волтер. Тленните останки на 72-ма мъже и на само пет жени са положени там - на Софи Бертело, на нобеловата лауреатка Мари Кюри, на активистките на съпротивата Жермен Тийон и Женевиев дьо Гол-Антониоз, както и на Симон Вейл, починала през 2017 г. Джозефин Бейкър е шестата дама, удостоена с място в Пантеона.