Пожарникарят от Парижката аварийно-спасителна служба Ксавие Гурмелон е бил един от първите, пристигнали на мястото на катастрофата с принцеса Даяна и Доди ал Файет в тунела. Той разказва за първи път пред британския The Sun какво е видял и чул там.

"Бяхме много близо до катастрофата и успяхме да пристигнем на мястото за около 3 минути. Екипът ми беше от 10 души и се придвижихме с два автомобила. Ние нямахме представа кои са пострадалите и действахме както при всяка пътна злополука. Когато извадихме жената от колата, защото тогава не знаехме, че това е Даяна, тя беше в съзнание и ми каза :"Боже мой, какво се случи?" Видях, че има наранявания по дясното рамо, но освен това не забелязах сериозни рани по тялото. Нямаше и кръв по дрехите й", разказва Гурмелон.

След това той стиснал ръката й, казал да стои неподвижна и че е до нея, за да й помогне.

"След малко тя изведнъж спря да диша, вероятно поради сърдечен проблем. Дадох й кислород, масажирах сърцето й няколко минути и след няколко секунди тя отново започна да диша. Ще бъда честен-мислех, че Даяна ще се оправи и ще живее. Като я качиха в линейката беше жива, но по-късно разбрах, че е починала в болницата. Това за мен бе шокиращо", продължава спасителят.

Ксавие е работил 22 години в Парижката аварийно-спасителна служба като пожарникар. В момента на катастрофата е бил на дежурство в близка до мястото пожарна станция и затова е пристигнал толкова бързо. Като служител той е военизиран и му е забранено да говори по служебни въпроси с медиите. Затова дава едва след 20 години първото си интервю за Даяна.