Елизабет Втора е много обичана персона и според последната анкета на Острова по темата. Често супер известните хора са обект на атаки от психично болни хора. Тези и други факти бяха събрани от медиите във Великобритания по повод платинения й юбилей, честван от днес.

Кралицата притежава всички делфини и китове в британски води. Това датира от статут от 1324 г., който все още е валиден и днес и означава, че съществата имат титлата "кралски риби". 

Тя има девет кралски трона - шест в Бъкингамския дворец, два в Уестминстърското абатство и един в Камарата на лордовете.

Embed from Getty Images

Нейно Величество говори свободно френски, научен от нейните френски и белгийски гувернантки.

Тя изпраща първия си имейл през 1976 г. от армейска база.

Снимка: АР/БТА

Списъкът с богатите особи на "Sunday Times" за 2022 г. определя нетната й стойност на £370 млн. - £5 млн. увеличение спрямо 2021 г.

Елизабет посвети един акър земя в Ранимейд, Съри, на президента на САЩ Джон Кенеди след убийството му през 1965г.

В Папуа Нова Гвинея, където тя е конституционен монарх, тя е известна на езика на пиджин като "Мисис Куин" и "Мама на голямото семейство".

Embed from Getty Images

На 13 юни 1981 г. тя язди коня си Бирманец по време на военния парад Trooping the Colour, когато проехтяват 6 изстрела от публиката. Арестуван е 17-годишен младеж на име Маркъс Саймън Сарджънт от Кент. Той беше осъден на пет години затвор, излежавайки три. Писал е писмо до кралицата за прошка, но се говори, че не получил отговор. Бил подтикнат за постъпката си от екзекуторите на Кенеди и Ленън, и искал да стане "най-известния тийнейджър". 

Embed from Getty Images

Месеци по-късно в Дънедин, Нова Зеландия, друг 17-годишен насочи пушка към кралицата от петия етаж на сграда с изглед към парада - но пропусна. Той беше осъден на три години затвор.

Embed from Getty Images

Сред необичайните подаръци, които е получавала през годините, са ягуари и ленивци от Бразилия и два черни бобъра от Канада. Освен това са й подарени ананаси, яйца и скариди.

Животните, подарени на кралицата, често изпращат на грижите на Лондонския зоопарк.

Embed from Getty Images

Тя изпрати първия си туит през 2014 г., като обяви откриването на нова изложба в Музея на науката в Лондон, подписвайки го Елизабет Р.

Тони Блеър е първият премиер, роден по време на управлението на кралицата. Той е роден през 1953 г.

Кралицата успешно съди "The Sun" през 1993 г., след като публикуваха нейното коледно послание два дни преди да бъде излъчено. Вестникът отправи извинение на първа страница и плати £200 000 за щети, които бяха дарени на "Save the Children".

Елизабет има възглавница в личната си всекидневна в Балморал, избродирана с думите "Добре е да си кралица".

На държавни банкети тя не обича да се сервира сурова храна или разхвърляни ястия като спагети, които рискуват да засрамят хората, които ядат.

Кралицата плаща данък върху доходите за първи път през 1993 г. след набор от финансови реформи при премиера на Джон Мейджър.

С най-малкото си дете, синът й Едуард, който май единствен не я е засрамвал с постъпки публично

Снимка: Getty Images

Тя изпрати поздравително съобщение до астронавтите на Аполо 11 за първото кацане на Луната на 21 юли 1969 г. Съобщението беше заснето и депозирано на Луната в метален контейнер.

Причината, поради която обикновено носи едноцветно облекло и декоративна шапка, е да се увери, че може да бъде видяна в тълпата.

Преди тази година кралицата е присъствала на всяко откриване на парламента, с изключение на тези през 1959 и 1963 г., когато е била бременна с принц Андрю и принц Едуард.

Най-възрастният човек, на когото е написала писмо, е 116-годишен канадец през 1984 г.

Тя стана най-дълго управляващият монарх във Великобритания на 9 септември 2015 г., счупвайки рекорда, поставен преди това от нейната пра-пра-баба кралица Виктория.

Кралицата е първият британски монарх, посетил Китай - през 1986г.

Embed from Getty Images

Тя направи и историческо посещение в Република Ирландия през май 2011 г. - първото посещение на британски монарх след независимостта на Ирландия.

Нейно величество е известна с любовта си към коргитата, като първата й любимка, Сюзън, й беше дадена като подарък за 18-ия рожден ден, и по-късно я придружи на меден месец.

Тя създава своя собствена порода кучета - "дорги" - когато едно от нейните корги се чифтосва с дакел на име Пипкин, чийто собственик е принцеса Маргарет, сестра й.

Embed from Getty Images

Кралицата беше домакин на първото по рода си дамско събитие в Бъкингамския дворец през 2004 г. На обяда на жените със значими постижения присъстваха Дж. К. Роулинг, Туиги и Кейт Мос, и други.

За 80-ия си рожден ден през 2006 г. тя покани 2000 деца да празнуват с нея в Бъкингамския дворец.

Два дни преди това тя организира парти за други възрастни хора на 80 години в цялата страна.

За своя Златен юбилей през юни 2002 г. тя бе домакин на първия публичен концерт в територията на Бъкингамския дворец. Партито в двореца беше едно от най-гледаните телевизионни предавания в историята с 200 милиона зрители по целия свят.

Тя влезе в историята през 1982 г., когато папа Йоан Павел II стана първият, приет от британски монарх от 450 години.

Елизабет II е 40-ият монарх, откакто Уилям Завоевателя получи короната на Англия през 1066г.

Най-малко осем актриси са я играли във филми и телевизионни сериали, като последната е Оливия Колман в "The Crown".

През 1993 г. тя отвори Бъкингамския дворец за туристи за лятото като част от стремежа си да модернизира имиджа си.

Embed from Getty Images