Аукционна къща "Christie's" обяви, че предлага на търг през май известния портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол при първоначална цена от 200 милиона долара, което ще превърне творбата в най-скъпо продаденото произведение на изкуството на 20-ти век, съобщи АФП.

Портретът, рисуван от Анди Уорхол през 1964 г., "е най-значимата картина на 20-и век, която ще бъде продадена на търг", се посочва в прессъобщението на аукционната къща. 

Представители на компанията съобщиха на пресконференция, че прочутият портрет на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман от Цюрих, Швейцария, която ще дари приходите от продажбата за "подобряване на живота на децата по света чрез здравни и образователни програми".

Абсолютният рекорд, поставен при продажба на произведение на изкуството на търг, се държи от "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи, продадена на търг на "Christie's" в Ню Йорк през ноември 2017 г. за 450,3 милиона щатски долара, сочат данни от класация на АФП.

"Жените на Алжир" на Пабло Пикасо държи рекорда за творби от 20-и век. Тя бе продадена през май 2015 г. на търг на "Кристис" за 179,4 милиона щатски долара.

Embed from Getty Images

Работата на Уорхол показва близък план на Монро с жълта коса, сини сенки на очите и яркочервени устни и е създадена през 1964 г. Той рисува няколко портрета на Монро след нейната смърт, всеки от тях беше нарисуван на фон в различни цветове - червен, оранжев, син, нюанас "градински чай"  (този, който се продава на търг) и тюркоаз. 

Първите четири бяха "разстреляни" от пърформърката на име Дороти Подбър. Когато тя видяла картините, подредени една срещу друга в студиото на Уорхол, го попитала дали може да ги "застреля". Уорхол си помислил, че тя има предвид да ги снима и се съгласил. Тогава Подбър извадила револвер от чантата си и стреля в картините.

Петата картина - тази с тюркоазен фон - не била сред тях и затова и не е повредена. Дупките от куршуми на останалите четири произведения бяха поправени по-късно.

Снимка: Getty Images