Кампанията за освобождаването на 35-годишната принцеса Латифа, една от дъщерите на емира на Дубай, бе прекратена, след като преди ден в социалните мрежи се появи нейна снимка от Исландия, предава в. "Independent". Въпросният кадър, доказващ, че тя нито е изчезнала безследно, нито е държана в плен, е публикуван в Инстаграм от приятелката ѝ - учителката Шонед Тейлър.

"Страхотно пътуване до Исландия с Ларифа и Маркъс", гласи посланието към поста, свидетелстващ, че младата жена е добре.

На въпросното изображение двете дами позират в компанията на Маркъс Есабри, който е братовчед на принцесата. Именно неговото решение слага край на кампанията "Освободете Латифа", в която самият той също участва.

"Това бе наистина емоционална среща. Чувствам се благословен, че имах възможността да прекарам време с нея. Успокоих се, когато видях, че тя е щастлива и съсредоточена в плановете си", казва той в официално изявление.

Принцеса Латифа с братовчед си Маркъс Есабри и Шонед Тейлър

Снимка: Официален профил в Instagram

След него основателите на кампанията също публикуваха съобщение, с което обявиха, че прекратяват действията си и разпускат организацията, тъй като нейната основна цел е била да се увери, че Латифа води собствения си живот по начин, който сама избере. След като вече окончателно са се уверили, че това е така, те не виждат смисъл да продължават да се борят за правата ѝ.

По-рано през лятото във виртуалното пространство бе публикувана друга фотография на дъщеря на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум и Шонед Тейлър, направена на летището в Мадрид. Още тогава стана ясно, че Латифа очевидно се радва на все повече свобода и може да пътува по света.

Принцеса Латифа и Шонед Тейлър

Снимка: Официален профил в Instagram

Скандалът около жената избухна през февруари т.г., когато приятели на принцесата разпространиха с помощта на BBC нейно видеопослание, в което тя казва, че е държана против волята си в строго охранявана вила. Това подтикна правозащитници от ООН да настояват властите на ОАЕ да предоставят доказателства, че принцесата "е жива" и да я освободят.

Латифа направи опит да избяга от баща си през 2018 г., като се качи на яхта, за да отплава за Индия, но там бе спряна от специален отряд от командоси, посрещнали я на бреговете, като по-късно бе върната насила в Дубай. През 2000 г. нейната по-голяма сестра бе отвлечена от Кеймбридж и отведена обратно у дома, след като също се опита да избяга.

Снимка: Скрийншот