Разследването за изнасилване срещу Люк Бесон, заведено по обвинение на актрисата Санд ван Рой, е прекратено. Още през октомври прокурорът е поискал това, а сега разследващият е потвърдил.

Режисьорът, който е на 62 години, оспорва обвиненията още от самото начало.

Актрисата, която е на 28 години, обвини влиятелния продуцент и режисьор в изнасилване през май 2018 г. след среща с него в Париж. Два месеца по-късно тя разказа за други сексуални нападения, извършени според нея през предишните две години по време на "професионални отношения" с него.

Прокуратурата не даде ход на тези жалби през февруари 2019 г., преценявайки, че не може да ги класифицира като нарушения. Тогава тя подаде нова гражданска жалба, по която започна да тече разследване за "изнасилвания" през октомври 2019 г. След нейните действия още осем жени обвиниха режисьора на "Безкрайната синева" в неуместни жестове, дори в сексуална агресия.

Санд ван Рой

Снимка: Getty Images

"Не съм изнасилвал нито една жена през живота си. Никога не съм вдигал ръка срещу жена. Не съм заплашвал жена. Не съм принуждавал физически или морално жена за каквото и да било", заяви режисьорът през 2019 г.

Люк Бесон има пет деца. Освен с кино, се занимава и с бизнес. Той е инициаторът на Градът на киното, северно от Париж, предава БТА. Влиятелният режисьор и продуцент е един от попадналите във вълната от обвинения на жени, твърдящи че са жертви на изнасилване или сексуална агресия след скандала с американския продуцент Харви Уайнстийн през октомври 2017 г.