Принц Хари беше обвинен, че се отнася неуважително към кралица Елизабет Втора с решението си да не пристигне във Великобритания за религиозната церемония в памет на дядо си принц Филип, който почина миналата година, съобщи АФП.

Говорител на Хари съобщи вчера, че принцът ще пропусне церемонията в края на месеца, без да дава обяснения. Той обаче уточни, че Хари се надява да посети кралицата скоро.

Хари и съпругата му Меган решиха през 2019 г. да се оттеглят от обществените си задължения и живеят в Калифорния.

Анджела Ливайн, авторка на книга за внука на Елизабет Втора, пише днес във в. "Сън" под заглавие "Хари се отнася пренебрежително към Филип", че преди всичко с отсъствието си той показва такова отношение към кралицата.

Оттеглянето на Хари и Меган от обществени задължения автоматично ги лиши от полицейската охрана, която дотогава имаха във Великобритания за сметка на данъкоплатците. Хари предложи да поеме разходите и обжалва получения отказ от министъра на вътрешните работи.

Хари "греши по всички линии, ако идва за събитие на кралското семейство, ще има полицейска защита", отбелязва Ливайн.

Церемонията в памет на принц Филип, починал миналия април на 99 години, ще е на 29 март. Кралица Елизабет Втора би трябвало да присъства, но от няколко месеца здравето й е крехко, а преди няколко седмици боледува и от Ковид-19. В петък тя отмени поредния си обществен ангажимент - религиозна служба за Общността на нациите в Уестминстърското абатство в понеделник другата седмица.