Принц Хари заяви, че се чувства длъжен да опита да довърши работата на покойната си майка принцеса Даяна в борбата с вируса ХИВ и призова хората да се подлагат на тестове, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Принцеса Даяна се ръкува с пациенти със СПИН в лондонска болница през 1987 г. - акт, който се възприе като важна част в битката с позорното петно върху хората, заразени с вируса. Принц Хари също стана активист в кампаниите за борба със СПИН и ХИВ.

"Дейността на майка ми остана недовършена", каза той на бившия капитан на отбора на Уелс по ръгби Гарет Томас, който обяви през 2019 г., че е ХИВ-позитивен.

Embed from Getty Images

Принц Хари говори във видеозапис по повод Националната седмица за подлагане на тестове за ХИВ.

"Чувствам се задължен да се опитам да я продължа, доколкото е възможно. Не бих могъл да я заместя напълно, особено в тази сфера...заради стореното от нея, заради убежденията й и заради това колко ясно се чуваше гласа й по тази тема", казва Хари.

По данни на Световната здравна организация към края на 2020 г. около 38 милиона души по света живеят с ХИВ, а от заболявания, свързани със СПИН, са починали над 36 милиона души от 80-те години на миналия век.

Водещи неправителствени организации, които са активни в борбата срещу ХИВ и СПИН, се надяват, че чрез широкомащабни тестове до 2030 г. може да се сложи край на новите случаи на заразяване с вируса в Англия. Принц Хари си направи тест през 2016 г. и това предизвика ръст от 500 процента на желаещите да се подложат на тестове само в една от неправителствените организации. Тестовете за ХИВ обаче са намалели с 30 на сто по време на пандемията от новия коронавирус.

В същото време съпругата на Хари Меган успя да ядоса кралските фенове, като се нарече принцеса. Във Великобритания когато се роди дете, в акта му раждане се вписват професиите на родителите. Когато актът на първородния им син става публично достояние, там ясно се вижда, че Меган се е вписала като "Принцеса на Обединеното кралство".

Някои фенове също бяха изненадани да видят, че името й е посочено като Рейчъл Меган като "име на майката" в акта за раждане, а британското общество не знаеше, че това е истинското й име. Родителите й Томас Маркъл и Дория Рагланд, както и нейните приятели, я наричат Меган. Миналото лято, когато се роди дъщеря им Лилибет, Меган не е използвала кралската си титла в акта за раждане.