Принц Хари започна нова война с кралското семейство, от което си тръгна, като този път става дума за неговата сигурност и тази на близките му, съобщава "Daily Mirror". Той заплаши, че ще даде правителството под съд заради неговата защита.

Херцогът на Съсекс твърди, че всъщност е в изгнание, защото не е "безопасно" за семейството му да се върне в Обединеното кралство. Той казва, че мерките за сигурност не са достатъчни, за да може да пътува и гостува на роднините си на Острова.

37-годишният внук на кралица Елизабет Втора искал да плати за специализирана полицейска защита, но от Министерството на вътрешните работи отхвърлили това му желание и той подал молба в съда, за да преразгледа казуса с отказа.

По-малкият син на Даяна и Чарлз и съпругата му Меган изгубиха правото си на полицейската си защита, която реално е финансирана от данъкоплатците, след като напуснаха кралския двор през 2020 г. и се отказаха от титлите си. Двойката, която живее в Калифорния с децата си Арчи - на две години, и седеммесечната Лилибет, плаща за сигурността си там със собствени средства.

Снимка: Getty Images

Хари е предложил да покрие със свои пари разходите за сигурност, за да не се товари британския данъкоплатец, но му е отказано. Други важни личности, които са напуснали държавна служба и имат същия риск от заплаха, получават полицейска защита безплатно, припомнят великобританските медии.

Негов близък заяви, че сигурността на Хари е изложена на риск още при раждането му, което ще бъде така през целия му живот, предвид, че той остава шести претендент за трона. Въпреки че не се плаши лесно, понеже е служил два пъти в Афганистан, през последните години той е получавал неонацистки и екстремистки заплахи.

"Ролята му в институцията може да се е променила, но не и тази на член на кралското семейство", казват приближени.

Херцогът и херцогинята лично финансират частен охранителен екип за семейството си, но той не може да замени необходимата полицейска защита, докато сте в Обединеното кралство. При липса на такава защита, принц Хари и близките му не могат да се върнат у дома.

Според графика му, той трябва да присъства на възпоменателната служба за покойния си дядо принц Филип в Уестминстърското абатство, планирана за пролетта. Очаква се той също да бъде в Холандия през април, за да откриването на игрите "Invictus" за военни ветерани в Хага.

Освен това Хари и Меган са поканени да присъстват на събития по случай платинения юбилей на кралицата през юни и се очаква да присъстват, потвърдиха източници.

Хари твърди, че сигурността му е била застрашена миналото лято, когато колата му е била преследвана от папараци в Лондон. Той беше пътувал до Обединеното кралство, за да открият заедно с брат си принц Уилям статуя на принцеса Даяна.

Снимка: Getty Images

Когато преди това беше посетил Великобритания през април за погребението на принц Филип, му беше предоставена полицейска защита, но когато се върна през лятото - не.

Според запознати това се дължи на "промяна в ситуацията".

От Скотланд Ярд коментират, че ако той или семейството му се завърнат във Великобритания в качеството си на официални лица или за да присъстват заедно ст кралицата по време на събитията на платинения й юбилей, ще им бъде предоставена необходимата защита. Може би ще имат нужда от 20 специално обучени офицери, които да ги охраняват, ако пътуват на няколко места, казват още от полицията.