Британският принц Уилям посети учените от Оксфордския университет, които разработват ваксина срещу Covid-19, и се срещна с участници в изпитанията, целящи да бъде определена нейната ефективност.

Престолонаследникът обиколи помещението за  научноизследователски опити и анализи, в което се произвежда експерименталната ваксина, известна като ChAdOx1 nCoV-19 или AZD1222. Височайшият гост разгледа лабораторията, в която изследователите анализират проби от клиничните изпитания, започнали на 23 април във Великобритания, предава БТА. Тази седмица тестовете на оксфордската ваксина започнаха също в Бразилия и Южна Африка.

Вижте снимки >>

Предварителните изпитания с маймуни и прасета дадоха някои окуражаващи признаци, че експерименталната ваксина осигурява защита срещу болестта Covid-19, причинена от новия коронавирус SARS-CoV-2.

По време на посещението си принц Уилям се срещна със Сара Гилбърт, професор по ваксинология от Оксфордския университет и създателка на ваксината, с ръководителя на екипа по клинични изпитания Андрю Полард и с Паскал Сорио от компания "Астра Зенека", съвместно с която се разработва ваксината.

Снимка: АР/БТА