Британският принц Уилям учредява днес глобална награда с награден фонд от 50 милиона британски лири, чиято цел е намиране на решения за най-наболелите проблеми с околната среда на планетата, съобщиха Ройтерс и BBC.

Наградата "Earthshot" ще удостоява през следващите десет години с пет премии по един милион британски лири проекти в областите защита и възстановяване на природата, по-чист въздух, възстановяване на океаните, намаляване на отпадъците и климатични промени.

От 1 ноември тази година започва процедурата по номинации на проекти за първите награди, които ще бъдат обявени на церемония през есента на следващата година.

"До 2030 г. се надяваме вече да сме направили големи стъпки към решаване на някои от основните проблеми, пред които е изправена Земята", казва принц Уилям, 38 г, в разговор с естествоизпитателя Дейвид Атънбъро за BBC. Двамата са двигатели на проекта.

Британското кралско семейство се ангажира публично със защитата на околната среда. Престолонаследникът принц Чарлз, баща на принц Уилям, от десетилетия води кампании и говори за въздействието на климатичните промени, пише БТА.

От двореца Кенсингтън уточниха, че наградите ще осигурят минимум 50 решения на екологични проблеми на планетата до 2030 г.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Проектът има над 100 партньори по света, които ще номинират кандидати за наградите. Първата церемония ще се проведе през 2021 г. в Лондон, а след това ще се организира в различни градове по света.