Принцеса Амалия - наследничката на престола в Нидерландия, отбеляза 18-ия си рожден ден миналата седмица не със специална церемония, както би следвало за една кралска особа, а с обикновено тържество при затворени врати, на което присъстваха 21 души. Празненството се състоя, въпреки че правителството призова хората да не канят повече от четирима души заради увеличаването на Сovid инфекциите.

Кралският дворец бе обявил, че най-голямата дъщеря на крал Вилем-Александър ще отбележи личния си празник с приятели в своя дом, "в съответствие с мерките срещу пандемията в страната и традициите на монархията".

Вижте снимки на принцесата >>

Въпреки че реално никакви правила не са нарушени, веселбата бе организирана в момент, когато в болниците в страната е трудно да се намерят места за все по-големия брой пациенти, заразени с новия коронавирус.

Министър-председателят Марк Рюте заяви в писмо до парламента, че от гостите се е изисквало да си направят тест и че всички са били ваксинирани.

Достигането на пълнолетие означава, че на теория младата ждена вече може да наследи баща си на престола. Самата тя обаче казва в официалната си биография, публикувана миналия месец, че макар да е решена да служи на държавата и нейния народ, все още не е съвсем готова и че ще помоли майка си кралица Максима да служи като регент, ако по някаква причина се наложи скоро баща ѝ да отстъпи престола.

В началото на декември момичето встъпи официално като член на Държавния съвет на страната, който е съвещателен орган по конституционни въпроси.

Кралското семейство, което е популярно и се ползва с подкрепата на мнозинството в страната, живее дискретно извън официалните прояви.

За принцеса Амалия е известно, че е отличничка и че е работила почасово като сервитьорка, докато се подготвя да наследи престола, припомня БТА. Неотдавна тя изрази надежда, че следващата година ще работи като стажант в мултинационална компания, преди да започне висшето си образование