Принцеса Мако ще се омъжи за годеника си Кей Комуро на 26 октомври след като години на интензивно медийно внимание и критицизъм поставиха годежа им в неблагоприятната светлина, съобщават световните агенции, позовавайки се на Агенцията за управление на делата на японския императорски двор.

29-годишната принцеса Мако е най-голямата сред внуците на бившия японски император Акихито и е дъщеря на престолонаследника принц Акишино.

Годежът на принцеса Мако и Кей Комуро беше оповестен още през септември 2017 г. Двамата с 29-годишния Кей Комуро първоначално завладяха обществеността с усмивките, които си разменяха на пресконференцията за обявяването на събитието.

Впоследствие идилията беше помрачена от появили се публикации в таблоиди за финансови спорове в семейството на Комуро. Скандалът се разгоря още повече, когато членове на императорското семейство бяха приканени да говорят. Самият Комуро направи подробно изявление тази година.

Сватбата на принцеса Мако и избраника й трябваше да се състои през ноември 2018 г. Плановете им обаче се промениха, след като дядото на булката, император Акихито, реши да абдикира заради напредналата си възраст. Акихито предаде правомощията на сина си, сега император Нарухито, на 30 април 2019 г.

БТА

Отложената за 2020 г. сватба на принцеса Мако и Кей Комуро така и не се състоя. Като основна причина за това бяха посочени финансовите спорове в семейството на младоженеца.

Кей Комуро замина за САЩ да следва право още през август 2018 г. и се завърна в Япония едва в началото на седмицата.

Новината за предстоящата сватба беше оповестена от Агенцията за управление на делата на японския императорски двор на пресконференция.

Агенция Киодо съобщава, че принцеса Мако страда от посттравматичен стрес заради негативното медийно отношение. Ситуацията напомня за положението на императрица Масако, която години наред се бореше да се приспособи към дворцовия живот.

Сватбата няма да бъде придружена от традиционната дворцова церемония, която обикновено се провежда по случай женитбата на член на императорската фамилия.

Принцесата освен това възнамерява да откаже еднократното плащане в размер на 1 милион долара, което й се полага във връзка с напускането на императорското семейство.

Снимка: Getty Images

По-рано се появиха публикации, че след сватбата Мако и Кей Комуро възнамеряват да се преместят в САЩ, където младоженецът планира да работи в адвокатска кантора. Ситуацията донякъде напомня на тази с британския принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

По закон след брака с мъж без аристократично потекло принцесата ще загуби титлата си и ще стане обикновена гражданка.

Принцеса Мако и Кей Комуро се запознават през 2012 г., когато и двамата са състуденти в Международния християнски университет в Токио. Внучката на бившия японския император преди сподели, че избраникът й я е спечелил с "усмивката си като слънце, искреността и голямото си сърце". Говореше се също, че Комуро е предложил брак на принцеса Мако година след началото на връзката им.

Мако е най-голямата дъщеря на принц Акишино, който на 8 ноември миналата година беше провъзгласен официално за наследник на японския престол. Акишино има още две деца - 26-годишната принцеса Како и 14-годишния принц Хисахито, единственото момче сред внуците на бившия японски император.

Настоящият император Нарухито и съпругата му Масако имат 17-годишна дъщеря, принцеса Аико.