Четиридесет години след женитбата на британския престолонаследник принц Чарлз и принцеса Даяна парче от сватбената им торта беше продадено на търг за £1,850, предаде Франс прес.

Чарлз и лейди Даяна Спенсър, която след брака си става принцеса на Уелс, се венчават на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол". Двойката се разделя 11 години по-късно, през 1992 г., и се развежда през 1996 г. Лейди Ди загива в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

Предложеното на търг парче марципанова торта е украсено с кралския герб в червено, синьо и златно. Непосредствено след церемонията то е поднесено на Мойра Смит, която по това време служи на Кралицата-майка в Кларънс хаус.

Парчето торта с размери 20 на 18 сантиметра и тегло 794 грама в продължение на 40 години е съхранявано в стреч фолио в стара форма за печене. Семейството на Смит го пази до 2008 г., когато го закупува колекционер, който го предложи на търга на "Доминик Уинтър" в Сайрънсестър, Глостършир.

За сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна са направени общо 23 официални торти, включително основната многоетажна плодова торта с височина 1,5 метра и тегло 102 килограма.

Парчето, дадено на Мойра Смит, е от тортата, поднесена на членовете на домакинството на Кларънс хаус, в знак на благодарност за службата им.

Организаторите на търга очакваха парчето от сватбената торта, описано от тях като "уникален кралски сувенир", да бъде продадено за сума между 300 и 500 лири.

Снимка: БТА

От тръжна къща "Доминик Уинтър" напомнят, че е препоръчително тортата да не се яде.