Автопортрет на Джони Деп, изобразяващ холивудската звезда в периода между съдебните дела, които водеше с бившата си съпруга Амбър Хърд, беше пуснат в продажба вчера, съобщи Ройтерс.

Замислено още рез 2021 г. в студиото на британския илюстратор Ралф Стедман, произведението, наречено "Пет", е завършено тази година.

"Този автопортрет беше създаден във време, което беше... да кажем малко мрачно, малко объркващо", разказа Деп. "Погледнах го и не знам защо си помислих, че се нуждае от още нещо. Имаше нужда от допълнителна информация, така че просто написах пет върху него, защото тъкмо навлизах в петата година от хаоса."

През 2015 г. Деп се ожени за Хърд, с която се запозна на снимачната площадка на филма "Дневникът на едно пиянде". Малко повече от година по-късно тя подаде молба за развод.

Миналата година Деп получи получи пълната подкрепа на съдебните заседатели в САЩ в делото си срещу Хърд за клевета, повдигнато след като актрисата го беше обвинила в насилие. Деп отрече да е удрял нея или която и да е друга жена.

Две години преди това Деп загуби друго дело за клевета във Великобритания срещу таблоида "Сън", който го нарече "бияч на съпруги". Съдия от Върховния съд на Лондон постанови, че Деп многократно е нападнал Хърд. Скоро след делото Деп беше принуден да се откаже от участие в поредицата "Фантастични животни", в която играеше главния антагонист Гелърт Гринделвалд.

По думите на Деп "Пет" е вдъхновен от негова снимка, направена през 2015 г., когато той става лице на рекламната кампания на парфюм на луксозната марка "Диор".

"Пет" се нарежда сред портретите на Деп от неговата колекция "Приятели и герои", съставена от изображения на известни личности като Елизабет Тейлър, Ал Пачино, Боб Дилън и Кийт Ричардс. Колекцията се продава от "Касъл Файн Арт", британска група от художествени галерии за търговия на дребно.

Автопортретът, чиято цена е 1950 щатски долара, е обявен за продан за ограничено време - общо 13 дни. Деп заяви, че 200 долара от приходите от всяка продажба ще бъдат дарени на организацията с нестопанска цел "Психично здраве на Америка".