През 1961 г. Рудолф Нуреев се установява на Запад след пътуване до Франция и става най-известният балетист в света. Най-отразяваната от медиите измяна по време на Студената война е пренесена на големия екран от Ралф Файнс.

Вижте снимки на Нуреев >>

"Когато говорят за Нуреев, хората имат предвид великия балетист, защото той дефинира отново балета в западния свят", заяви Файнс.

Неговият филм "Рудолф Нуреев: Бялата врана" направи своята премиера като част от филмови фестивали през 2018 г., но на 19 юни тази година предстои да бъде излъчен по екраните във Франция, където преди близо 60 години на летище Бурже 23-годишният тогава балетист произнася думите "Бих искал да остана във вашата страна" и влиза в историята, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

В третия си филм 56-годишният Файнс е искал да представи историята на момче, което произхожда от бедно семейство и се превръща във видна личност. Филмът е обезсмъртил сцена, в която агенти на КГБ се опитват да задържат Нуреев, чиято роля изпълнява украинският балетист Олег Ивенко, но френски офицер се намесва и казва "Тук сме на френска територия".

"Нуреев е избрал къде ще живее, решил е да напусне родината си", отбеляза Файнс.

Както в предишните си два филма "Кориолан" (2011) и "Невидимата жена" (2013), Ралф Файнс е едновременно зад и пред камерата, като този път се е превъплътил в образа на Александър Пушкин - учителя по балет на Нуреев в Русия.

"Не исках да се снимам, но става въпрос за труден за финансиране филм и ми казаха, че ако съм част от актьорския състав, това ще улесни продуцирането", поясни актьорът - познат на много от зрителите с ролята си на лорд Волдемор във филмите за Хари Потър.