Американският рапър Lil Wayne няма да участва в музикален фестивал във Великобритания този уикенд, след като не му беше разрешено да влезе в страната, съобщиха организаторите.

Носителят на пет награди "Грами" беше осъден на една година затвора през 2010 г. по обвинение в притежание на оръжие от 2007 г. Изпълнителят прекара зад решетките осем месеца.

Той  трябваше да се качи на сцената на фестивала "Strawberries & Creem" в събота, в първото си участие във Великобритания от 14 години.

Вместо него със свое изпълнение ще се представи колегата му Ludacris.

"Поради извънредни обстоятелства, които са извън нашия контрол или влияние, с огромно съжаление съобщаваме, че Lil Wayne няма да може да участва на фестивала в събота, 18 юни", се посочва в изявление, направено от организаторите.

Представители на музиканта, истинското име на когото е Дуейн Картър-младши, не са отговорили на молбите за коментар.

Снимка: Getty Images

От министерството на вътрешните работи напомниха, че всяко лице, осъдено на лишаване от свобода за срок от 12 месеца или повече, трябва да подаде молба за влизане в страната.

Миналата година Lil Wayne беше помилван от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в последния ден от мандата му, след като се призна за виновен в незаконно притежание на зареден пистолет, когато негов чартърен самолет се приземи в Маями през декември 2019 г., припомня БТА. По това обвинение го заплашваше присъда до 10 години затвор, припомня агенцията.

Снимка: Getty Images