Знаменитости от цял свят реагираха в социалните мрежи на ескалиращата криза в Източна Европа, след като Русия обяви "пълномащабна инвазия" в Украйна. Вчера руският президент Владимир Путин обяви "специална военна операция" в източната част на страната, а малко след речта му в покрайнините на Харков, Карматорск, Мариупол и столицата Киев започнаха експлозии.

Действията бяха посрещнати осъдително от световните лидери по земното кълбо. Държави, включително САЩ и Обединеното кралство, обявиха санкции срещу Русия. Разгръщащата се криза предизвика реакции и от страна на известните личности, включително Стивън Кинг, Ани Ленъкс, Карди Би и др.

Ето и една част от тях:

"Това, което повечето от нас научиха като хлапета от времето, прекарано на детската площадка, е: Никога не стоиш настрана, докато голямото дете бие малкото", написа авторът на редица бестселъри като "Гробище за домашни любимци", "То" и "Сияние" в Twitter. "Може да понесеш един или два удара, за да накараш побойника да спре, но така е правилно".

"Дано тези световни лидери спрат да се спъват за властта и помислят кой наистина е засегнат (гражданите), освен че целият свят е в криза. Войната, санкциите, нашествията трябва да са последното нещо, за което да се тревожат", гласи публикация на изпълнителката Карди Би във виртуалното пространство.

Бившият водещ на "Добро утро, Великобритания" Морган сподели в интернет през сутринта на 24 февруари следното: "Това е акт на война от главорез и насилник, който не смята, че останалата част от света има смелостта или волята да го спре... Срам!"

В Инстаграм Ани Ленъкс написа: "Каква "цена" трябва да платят обикновените хора за кошмарната лудост и бруталност на "нашествието" и "войната"? Или това е просто една сложна измама? Страшна тактика? Заплаха? Простете това мрачно отражение, но имах привилегията да живея в мир, откакто съм се родила - десетилетие след края на Втората световна война - общо 67 години. По никакъв начин не приемам това за даденост и следователно намирам понятието "война" за неприемливо отвратително варварство", завършва шотландската изпълнителка, чиито песни се превърнаха в едни от най-големите хитове на 80-те години на миналия век.

Родената в Москва певица Реджина Спектор, която бе номинирана за престижната награда "Грами", също осъди действията на Путин и "ужасите на войната" в пост.

Тя качи в Инстаграм своя детска снимка, направена по времето на някогашния СССР в "деня, в който Втората световна война е приключила за тях", както гласят думите ѝ. 42-годишната изпълнителка написа: "Имаше и все още има истински нацисти по света. Но в Украйна това са просто милиони цивилни, въвлечени във война, а в Русия има деца, изпращани да се бият и умират без причина, освен безумието на политици и корпорации. Това е ужасяващо..."

От своя страна професионалният кечист Джон Сина, изявяващ се през последните години и като актьор, подходи малко по-различно, съзирайки в нещастието възможност да рекламира новия сериал на HBO Max, в който играе главната роля.

"Ако можех по някакъв начин да призова силите си от "Умиротворителят" в реалния живот, мисля, че това би било най-подходящото време да го сторя", написа той в Twitter.

Супермоделът Полина Порижкова пък реши да изрази загрижеността си за хората в Украйна от плажа, пишейки: "Една бърза разходка по крайбрежието, за да си взема малко въздух и слънчеви лъчи. Изпитвам много противоречиви чувства... Радвам се, че съм тук с приятелите и семейството си за прекрасна сватба, която е празненство на любовта, но ми липсват моите момчета, които си тръгнаха снощи, а едновременно с това се тревожа и за световната ситуация днес."