Новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън, която се завърна към екрана след 12-годишно прекъсване, похвали колежките си кинорежисьорки за наградите, които спечелиха през изминалата година и каза, че движението #MeToo e било като "края на апартейда" за жените.

Джейн, която представи новия си филм "Силата на кучето" на кинофестивала във Венеция в четвъртък, посочи примера на колежките си Клои Чжао, чийто филм "Земя на номади" бе отличен с голямата награда във Венеция миналата година и след това спечели три награди "Оскар" и Жулия Дюкурно, която бе отличена тази година в Кан.

"Момичетата се справят много добре", отбеляза Кемпиън, която е първата режисьорка, получила награда "Златна палма" в Кан през 1993 г. за "Пианото".

"Мога да кажа, че чувствам промяна в климата след появата на движението MeToo. Сякаш е паднала Берлинската стена или е настъпил края на апартейда за нас, жените", каза тя пред журналисти.

Кемпиън, която е на 67 години, е избрала история по роман на Томас Савидж за първия си филм след "Ярка звезда" от 2009 г. Следващите няколко години тя работи върху телевизионни сериали.

Джейн Кемпиън, Бенедикт Къмбърбач и Кирстен Дънст

Снимка: Getty Images

"Силата на кучето" е заснет изцяло в родната на Кемпиън Нова Зеландия. Британският актьор Бенедикт Къмбърбач е в ролята на Фил Бърбанк, жесток собственик на ранчо, който измъчва Роуз (Кирстен Дънст)- новата съпруга на брат си и сина ѝ.

Къмбърбач каза, че отровното отношение на героя му към Роуз е резултат от възпитанието му, както и на страха какво може да изгуби, когато тя идва да живее в семейното ранчо, пише БТА. Актьорът сподели, че по време на снимките изцяло се потопил в образа и с Дънст почти не се поздравявали на снимачната площадка, за да поддържат по-лесно напрегнатата атмосфера, която тегне през целия филм.

"Бенедикт и аз не си говорехме на снимачната площадка. Изпитвахме вина, ако си казвахме "здрасти", спазвахме дистанция", обясни Дънст.

"Силата на кучето" е в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция и се конкурира за "Златен лъв". Кемпиън е печелила "Сребърен лъв" през 1990 г. за филма си "Ангел на масата ми". Кинофестивалът във Венеция продължава до 11 септември.