Мегазвездата Рита Ора осъди община Варна в местния окръжен съд заради 10 нейни песни. Присъда бе произнесена и заради още 5 песни на групата Years&Years. Иконите на поп музиката участваха в концерта на МTV в града през лятото на 2018 г. Искът за общо 15 000 лв. бе на сдружението "Музикаутор", което партнира със сродни чужди организации.

По същия казус в края на 2019 г. Министерството на културата е глобило варненската управа със 7000 лв. След съдебно обжалване санкцията е намалена на 2000 лв.

Вижте снимки на Рита >>

От материалите по делото се разбира, че "Музикаутор" е предупредило общината, че по силата на договори с 6 чужди организации държи правата за песните в България, съобщи в. "Сега", цитиран от Bg-voice. Контратезата на общината е, че зад концерта стои дружеството "РОКЮ Медия България" на ирландеца Робът Куърк. Фирмата бе официално съорганизатор на събитието, като дейности му бяха възложени с договор.

В хода на пледоариите кметството претендира с обратен иск фирмата да го обезщети, ако наистина не са изпълнени ангажименти по авторските права. "РОКЮ Медия България" от своя страна не е оспорила твърденията и не е предприела защита по същество. Така съдът в крайна сметка осъжда и общината, и дружеството - тя да има право да си търси парите от него.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вещото лице по делото внимателно е проучило творчеството на Рита Ора. И установява, че тя има авторство само при две от песните. При Years&Years автори са изпълнителите. Но по-важното е, че творците на всички изпълнени във Варна парчета - на текст или музика, са членове на организациите, с които "Музикаутор" има договор за представителство в България.

 Искът е изчислен по 500 лв. за всеки от авторите. На "Музикаутор" освен 15-те хиляди лева трябва да се платят лихвата към тях и около 3300 лв. съдебни разноски. Решението на съда може да се обжалва.

Снимка: БТА