Тя е дива, непримирима, бунтарка, яка и много талантлива. Тя има пиърсинг и цветни кичури в косата. Винаги. Тя е най-популярната българска рок певица, която все още разтърсва сцената с мощния си глас и тръпката, с  която заразява публиката. Тя е Милена Славова, която днес става на 55 и е все така страхотна.

Вижте снимки на Милена >>

Сигурна съм, че денят ѝ започва със "Закуска", много хора, особено в социалните мрежи, искат да бъдат като нея "Директор на водопад", всички могат да я разберат, когато пее "Ха-ха" и "Ала-бала" и никой не остава безразличен пред нейната "Истина".

Тя е толкова колоритна и разпознаваема, че не може да се скрие под каквато и да е маска. Гласът ѝ не може да бъде сбъркан и в България, въпреки всички музикални риалити формати през последните години, все още търсим онзи глас, онзи рок женски глас, който всички експерти определят просто "като гласът на Милена". Е, няма друг такъв глас, но пък имаме самата Милена.

Талантът на Милена е открит през 1984 г. Музикалната ѝ кариера започва през пролетта на 1985 г. с група Кукери, а първите си самостоятелни записи прави само няколко месеца по-късно. През 1986 г. създава рок трио Милена, което през 1988 г. се превръща в добре познатата група Ревю. Следват много участия, ангажименти, хубава музика. 

Две години по-късно Милена напуска групата и се отдава на соло кариера. Записва албумите Ха-ха (1991), Скандалът (1993), който е издаден и в английска версия - The Scandal, Sold (1995), който е издаден в Англия. През 1999 издава албума Истинската Милена, по-известен като Дъ Best+. Печели многобройни награди като автор и творец.

Изобщо животът ѝ е... "зиг-заг", както казва самата тя в свое интервю преди няколко години.

"Едно време един приятел ми каза лаф - че животът е виенско колело (горе и долу). Като се качиш горе, няма къде по-нагоре да отидеш", споделя Милена през 2018 г.

Вероятно затова точно в пика на кариерата си - през 1993 г. тя заминава за Лондон. А на въпроса "Защо?", Милена отговаря:

"Задушавах се, че тук не се случваше нищо ново. Бях разочарована и от много предатели."

Официална фейсбук страница

В Англия започва всичко отначало. В Лондон сформира своя група, омъжва се, купува си апартамент. И после отново идват разочарованията. Там се срещала със световни звезди, свои идоли, за които установила, че са под въздействието на различни вещества. Няма да забрави срещата си с Леми Килмистър, който не знаел дори в коя държава се намира. Няколко пъти го е карала с колата си до хотела, в който бил отседнал.

"Ожених се за Робърт и се разведох. Сватбата беше в Лондон през 1995-а, а разводът - 1998-а. Едноименната ми песен не е за него, както всички си мислят, а за един друг Робърт - от Америка. Съпругът ми Робърт беше клубен промоутър, но заради прекалената му заетост в шоубизнеса нямахме нормален семеен живот.", разказва Милена.

Когато и в Англия започва да се чувства самотна и натрупва достатъчно разочарования, решава, че е време да се върне в България. След завръщането си отново за кратко работи с група Ревю, но окончателно я напуска през 2002 г. и се отдава на самостоятелна работа.

През 2008 г. се ражда дъщеря ѝ Куини. Бащата на момиченцето е приятелят на Милена Тони, с когото живеят заедно повече от 6 години, но впоследствие решават да се разделят и Милена отглежда детето си между София и Лондон.

Милена и дъщеря ѝ Куини

NOVA Broadcasting Group

Дъщерята на Милена се казва Куин-Мелина Трифон Йончева, но всички я наричат Куини. Тя също има интерес към музиката и умее да свири на китара. Тази година ще стане на 13 години.

В последно време Милена се е посветила, освен на най-голямата си страст - музиката, но и на моторите. Самата тя много се запалва по тези машини през 2015 г., започва да кара мотор и вече няколко години е почти неразделна с возилото - отражение на жаждата за свобода и бунтарски дух.

Снимка: Официален профил във Facebook

През 2009 Милена отпразнува 25 години на сцената с впечатляващ концерт, на който събра на една сцена всички музиканти с които е работила през годините. Критиците го определят като уникален по рода си концерт в историята на българския рок.

През 2010 печели приза "БГ Вдъхновител" от годишните музикални награди на БГ Радио.

Продължава да работи по различни проекти и активно се занимава с организация на рок фестивали за млади изпълнители.

Милена бе участник във втория сезон на шоуто "Маскираният певец", където се криеше под маската на Книгата, но много бързо бе разпозната заради неповторимия си и невъзможен за подражание рок глас.

Милена в "Маскираният певец" 2020

Снимка: Facebook/Маскираният певец

"Животът ми е зиг-заг. Ако можех да се върна назад, щях да променя малко нещата. Нямаше да се хвърлям толкова, нямаше толкова бързо да зарязвам всичко", заявява Милена Славова в свое интервю.

Милена Славова планираше през 2020 да отбележи 35 години на сцена с голям концерт, но заради пандемията трябваше да промени плановете си и все още не се знае кога ще се състои това събитие, което определено ще зарадва почитателите на нейната музика.

Ако беше песен, щеше да е "Истина".

"Идеята ми е така да вървя напред, че един ден, като се погледна, то ще стана баба със сигурност, но искам да съм от тези лудите баби. Навремето в Лондон в един автобус видях две баби. Едната със синя коса, другата със зелена. Сигурно бяха на 85 плюс. Обаче с татуировки, с гривни, с лакирани нокти на крака, на ръце, уникални дрехи, бижута... и им казах - "Евала на тези жени".", споделя певицата пред БНР по повод днешния си празник.

Честит рожден ден, Милена! Благодарим ти за музиката и продължавай напред! За феновете си ти винаги ще си тази Милена, която пее:

Опитах се да светя като крушка,

опитах се да ходя на въже,

опитах да стоя на тясно,

опитах и какво ли още не!

Пречистих се от всичко мазно,

опръска ме светът със кал,

обърнах гръб на суетата,

създадох вечният скандал!

Омръзна ми да съм часовник,

омръзна ми да бъда черен хляб,

омръзна ми да се въртя напразно,

омръзна ми и още как!