Актьорът Брад Пит, който след щетите от урагана "Катрина" през 2005-а обеща да построи къщи за пострадалите, сега ще се наложи да се защитава от жертвите на стихията в съда. Благотворителната акция, която той организира тогава, за съжаление не се развива през годините по неговия план. Просто къщите, които организацията му построи за пострадалите, започват да гният и да се рушат.

Вижте снимки на Брад през годините >>

Определено в момента Брад Пит явно не преживява най-добрия период в живота си. Първо - той се бори с безкрайния бракоразводен процес с Анджелина Джоли. Второ - актьорът страда и от жителите на Ню Орлиънс, които са завели иск срещу него в съда.

Хората са недоволни, че къщите, които благотворителната организация на Пит - "Make It Right", построи за останалите без покрив жители на Луизиана, са започнали да се рушат.

Пит дълго време се въздържаше от коментари по темата, но скоро обяви, че не разбира претенциите на хората, защото той е изпълнил своето обещание да им построи домове. А това как са построени, вече не било негова работа.

Изданието The Blast съобщава, че адвокатите на Пит са предоставили всички необходими документи, за да може искът против благотворителната организация на актьора да не бъде разглеждан. Организацията се явява строител в района, който бе създаден за пострадалите от урагана "Катрин" през 2005 година.

Искът срещу Make It Right бе внесен от десетки жители. Само 10 години след построяването им, къщите имат проблеми с електричеството, газовата инсталация, водопровода и канализацията. Също така хората се жалват, че в къщите им се развиват плесени, избил е мухъл и те страдат от това. Според експерти това е така, защото климатът в района е особен, а това не е било съобразено, когато се е извършвало строителството.

Къщите са построени според изискванията на нови екотехнологии и за направата им са използвани само екологични материали. По време на строежа Брад Пит е настоявал да се работи така, че да се минимизират вредите, които строителството може да нанесе на природата. Той обаче не е предполагал, че къщите, изградени от биоразлагащи се материали, ще започнат да гният.

Благотворителната организация Make It Right е построила десетки къщи в района. Проектите Брад Пит е разработвал съвместно с архитекта Франк Гери и дизайнера Уилям МакДоноу. Актьорът също така се е съветвал с хората, които ще живеят в къщите, за височината на сградите, цвета и редица отделни детайли. Къщите са оборудвани с безплатна битова техника, а на покривите на част от тях са инсталирани и слънчеви батерии, за да могат жителите да пестят от комуналните си разходи. През 2016-а организация обяви, че е инвестирала около $26,8 млн за строителството на екоквартала.

Трябва обаче да се отбележи, че акцията реално не е била съвсем благотворителна, защото къщите, построени от фонда, не са дарени на жителите от Нови Орлеан, а са им продавани на занижена цена в размер на $100-130 хиляди. Трябва да се отбележи, че тази сума се явява доста голяма за местните жители.

Източници, близки до актьора, съобщават, че Брад Пит вече нееднократно се е опитвал за поправи щетите в къщите и е похарчил за това още няколко милиона долара, но искът не е оттеглен.