Кралица Елизабет Втора се просълзи на възпоменателната служба за принц Филип в Уестминстърското абатство. Тя бе облечена в тъмно зелен тоалет, влезе от задния вход, за да върви по-малко до отреденото й място, беше без бастун, в компанията на сина си Андрю, въпреки скандалите около него през последните години.

Снимка: Getty Images

Филип, херцогът на Единбург, който беше до съпругата си повече от седем десетилетия, почина в дома им в замъка Уиндзор на 9 април миналата година, два месеца преди 100-ия си рожден ден. Само 30 опечалени присъстваха на погребението му заради пандемията.

Нейно Величество стоеше в катедралата "Свети Петър" сама като преди това лично се увери, че последните желания на любимия ѝ съпруг са изпълнени. Присъстваха 1800 гости - неговите роднини, приятели и хора, които са се радвали на благотворителната му дейност.

Снимка: Getty Images

Присъстващите си спомниха за интелекта му, професионалната етика, чувството му за хумор и неговата преданост към семейството и страната. Принц Уилям и Кейт пристигнаха с две от децата си - принц Джордж и принцеса Шарлот.

 

Снимка: Getty Images

Елизабет взела решение да присъства два часа преди събитието. Както се знае въпреки свежия ѝ вид, тя имаше своите здравословни проблеми - пребори Covid, има и затруднения с придвижването, заради което често ползва бастун. 

 

Снимка: Getty Images

Семейство Тиндал бяха първото близко семейство, което пристигна, после това дойде принцеса Ан, принц Едуард със семейството си, принц Чарлз и съпругата му Камила и след това Уилям и Кейт, които бяха с децата си Джордж и Шарлот. Кралицата пристигна последна с Андрю.

Embed from Getty Images

Това беше ход, за който кралските наблюдатели смятат, че може да е разстроил сина й принц Чарлз и внука й принц Уилям - и двамата настояват да се отнеме титлата на херцога на Йорк.

Embed from Getty Images

Кралицата избра втория си син да се присъедини към нея в кралската кола. Той също беше настанен на първия ред в църквата, точно до другите си братя и сестри на службата само седмици след като плати милиони на една от сексуалните робини на Джефри Епщайн, Вирджиния Робъртс Джуфре, която го обвини, че е правил секс с нея три пъти, когато е била транспортирана в Лондон на 17-годишна възраст.

 След 40-минутната служба кралицата си тръгна, отново в компанията на Андрю.