След две години и половина, прекарани като водещ на сутрешното предаване "Здравей, България" по NOVA тв, Аделина Радева реши, че е настъпило време за промяна в живота ѝ. Журналистката лично съобщи в ефир новината, че напуска, а обективът на камерата улови сълзите в очите ѝ, докато се сбогува със зрителите на телевизията.

Вижте снимки на Аделина >>

"Всички промени преминават през сърцето. За да бъде човек щастлив, трябва да бъде и благодарен. Много е приятно да си тръгваш със самочувствието, че си бил в най-рейтинговото предаване", заяви тя малко преди сутрешният блок да приключи.

Нейният колега и партньор на малкия екран Виктор я изпрати не само с мили думи, но и с огромен букет от красиви червени рози.

"Ти беше душата на това предаване. Всеки ден съм идвал с удоволствие заради теб", каза ѝ той.

Радева обеща на аудиторията, че пак ще се виждат. Думите ѝ се оказват самата истина, тъй като още от понеделник тя ще се завърне в семейството на БНТ, от което бе част в продължение на 10 г. В миналото този тв канал бе първото ѝ поле за изява, положило основите на нейната кариера. Именно от него тя стана разпознаваемо лице у нас, а сега ще върне обратно като новото лице на публицистичното предаване „Още от деня“.

Снимка: NOVA

Вестта за този трансфер дойде от обществената телевизия.

"Аделина Радева е доказан журналист, автор и водещ на много филми и телевизионни предавания. Всички познаваме работата ѝ, повече от 10 години е била част от БНТ, винаги е демонстрирала професионално отношение и много се радвам, че прие поканата ни отново да се присъедини към екипа. Това е поредна крачка към привличането на стойностни кадри, които вярват в каузата БНТ и са готови да работят за нея", коментира Емил Кошлуков, генерален директор на телевизията.

"Вълнувам се и се радвам, че отново ставам част от БНТ. Поглеждам пътя, изминат дотук и този, който предстои и виждам приятели. Благодаря от сърце за доверието и очаквам с нетърпение всичко ново", сподели самата Радева за промяната.

Аделина не е първата журналистка, напускаща ефира на NOVA от началото на тази година. Заради извънредното положение, което настъпи през месец март, на медията ѝ се наложи да съкрати 30% от своите служители, а останалите бяха разделени в екипи. Така телевизията напуснаха Галя Шърбева, Мирослава Иванова и Мария Йотова.

 Радева има близо 20 години опит като журналист, автор и водещ на радио и телевизионни предавания. Кариерата ѝ стартира в ефира на радио FM+, била е кореспондент в Атина на програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР, радио Експрес и Deutsche Welle. Работи за ΑΝΤ1 Гърция и прави репортажи за Нова телевизия от гръцката столица. През 2008 г., след завръщането си у нас, започва работа в Българската национална телевизия. Била е водеща на централната новинарска емисия "По света и у нас" (2011-2018), автор и водещ на публицистичното предаване "Още от деня" (2016-2017) и на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" (2008-2011). Последните две години е част от екипа на "Здравей България" по Нова телевизия. Автор е на документални филми за събитията в Гърция за рубриката "В кадър", на различни телевизионни студия и извънредни предавания и на поредица от репортажи за новините и програмите на БНТ.

Завършила е Държавния каподистрийски университет на Атина, специалност "Комуникации и средства за масово информиране". Лице на много благотворителни кампании и инициативи. Носител на награди и отличия в обществения и социален сектор.