Водещият на "Преди обед" Сашо Кадиев поднесе емоционално извинение на ЛГБТ обществото, след като преди това получи обвинения за трансфобски и расистки изказвания. Причина за това стана негово изказване в ефира на предаването му, засягащо промените в половите обръщения в някои британски болници.

Преди няколко дни от "Джендърландия" разпространиха протестно писмо до bTV, упрекващо водещия в трансфобски и расистки изказвания, като акцентът е върху думите:

"Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората и това е официално в тази болница. (...) Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, защото ще остана само по мълет, но аз съм крайно несъгласен с това. Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?"

Според авторите на писмото информацията е представена подвеждащо. Според тях не става дума за забрана акушерките да наричат майките майки, а за официалната документация в болницата, която си поставя за цел да включва всички. "И за това, ако някой транс мъж или небинарен човек постъпи в болницата да ражда, да не бъде наричан "майка" против волята си", добавят недоволните и настояват, че думите на Кадиев създават впечатлението, че едва ли не навсякъде ще се забранят думи като "майка" и "кърмене".

В отговор лайв-ът на днешното издание на "Преди обед" бе прекъснат, за да бъде излъчено подготвеното извинение на водещия. В дълбоко емоционален тон той поднесе извиненията си, като подчерта, че е възпитават в точно обраното на обвиненията - толерантност към различните. Като пример за убежденията си той даде многобройните гостувания в предаването му на представители на ЛГБТ обществото.

Ето и пълния текст на излъченото обръщение:

"Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, поднесена некоректно в ефир и по-конкретно на 12-и този месец - в петък. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам. Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение. В моето семейство... предполагам през годините сте останали с впечатление, че аз съм възпитаван в толерантност към различните. Макар че ние никога не сме се отнасяли към света като към различен, а като единствен и като един. В нашето предаване много често сме давали трибуна на различни непривилигировани групи и често сме коментирали теми, които разкъсват обществото, контрастни теми, теми, които поляризират обществото. В студиото са ни гостували представители на ЛГБТ и много други малцинствени групи, въпреки че за мен няма групи. Всички сме едно, всички сме едни и същи, макар че примерът, който дадох миналата седмица, беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам, защото съм си позволил да бъда емоционален и некоректен. Това не трябва да се прави. Защото вярвам, че единственият белег на цивилизованост във времето, в което живеем, особено сега, е толерантност. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните. И това, което ви казвам в момента, е самата истина".